Tetszett a cikk?

A szerb oktatási miniszter vallási meggyőződésből, önkényesen iktatta ki az általános iskola legfelsőbb tagozatának kötelező tananyagából Darwin evolúciós elméletét.

Ljiljana Colic úgy döntött, hogy a nyolcadik osztályos tankönyvekben benne maradhat ugyan a Darwin-elmélet, de az nem lehet kötelező, és a diákok szabadon dönthetnek arról, hogy akarják-e tanulni az ember származása évszázados és világszerte kötelezően oktatott elméletének alaptéziseit. A miniszter asszony azzal érvelt, hogy amennyiben a hitoktatás fakultatív tantárgy, akkor az angol természettudós materialista elméletét sem szabad rájuk tukmálni.A hírt a minap szellőztette meg a Glas Javnosti című lap, s noha a miniszter asszony szabadkozott és magyarázkodott, a döntés akkora közfelháborodást okozott Szerbiában, amilyenre régóta nem volt példa. Negyven oktatási, gyerek- és állatvédő, emberi jogi és más profilú szerbiai civil szervezet, illetve párt intézett éles kirohanást a miniszterasszony ellen.A belgrádi média szakértők és egyetemi oktatók hadát szólaltatta meg, akik megrökönyödéssel fogadták a hírt, s arról beszéltek, hogy Colic asszony ország-világ előtt lejáratja az országot. Élesebbnél-élesebb kritikák hangzottak el az oktatási miniszter címére, akinek szemére vetik, hogy szakértői testületek és az oktatási intézményekkel való konzultálás nélkül, önkényesen hozott megengedhetetlen és képtelen döntést. A Nők Feketében nevű pacifista szervezett fogalmazott a legsarkosabban "vészjósló klerikalizmus és a fundamentalizmus radikalizációjának folytatásaként" értékelte a miniszter döntését, aki amúgy azzal kezdte fél éve pályafutását, hogy sutba dobta az előző kormány iskolareformját, a minisztérium internetes honlapjára pedig kitette Szent Száva egyházalapító képét.Az országos terjesztésű csütörtöki napok mind kivétel nélkül terjedelmes írásokat szentelnek annak, hogy "Darwint kipenderítették az iskolából", s némelyek felteszik a kérdést, hogy "Einstein túléli-e" a miniszter asszony önkényét. A Danas nem kis iróniával idézi Darwint, aki más másfél évszázada, 1869-ben írta le: "Nem látok egyetlen okot arra, hogy könyvem miért rendítené meg bárkinek is a vallási meggyőződését". "Az Isten megalkotta a miniszterasszonyt" - írja gúnyosan nagy betűkkel címlapján a Glas Javnosti, s ismerteti, hogy a szerb pravoszláv egyháznak sincs semmi ellenvetése a Darwin-elmélettel szemben, de a vallásos a miniszter asszony kételkedik abban, hogy az embernek és az emberszabású majomnak közös volt az őse. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után