Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin elfogadta a felsőházi elnök indítványát, miszerint alakítsanak bizottságot a beszlani túszdráma vizsgálatára. Az orosz elnök utasította a biztonsági erőket, hogy adjanak meg minden szükséges tájékoztatást a bizottság munkájához.

Mindnyájan érdekeltek vagyunk abban, hogy teljes és objektív képet kapjunk a beszláni túszejtéssel összefüggő tragikus eseményekről - mondta Vlagyimir Putyin. Bár a felsőház az elnök teljes ellenőrzése alatt áll, a vizsgálóbizottság létrehozása apró engedményként értékelhető Putyin részéről az orosz és a nyugati közvéleménynek. Így Szergej Mironov házelnök szeptember 20-ra össze is hívta a Szövetségi Tanács rendkívüli ülését.Számos, főleg nyugati szakértő olyan bizottság alakítását ajánlotta, mint amilyet az amerikai szenátus hozott létre a 2001. szeptemberi merényleteket lehetővé tevő biztonsági gyengeségek kivizsgálására.Egy friss közvélemény-kutatás szerint a moszkvaiak sokkal kritikusabban ítélik meg a belügyi és biztonsági erők, sőt az elnök szereplését a beszlani túszválságban, mint a 2002-es moszkvai túszdrámában. A biztonsági erők akkori fellépését 82 százalékuk hagyta jóvá, míg a mostanit csak 52 százalékuk. Putyin akkori lépéseit 89 százalékuk helyeselte, míg a mostaniakat csak 59 százalékuk.A The Moscow Times szerint Putyin a 22-es csapdájába került, a biztonsági és jogérvényesítő erők megreformálásához, soraik megtiszításához saját hatalmi bázisát kellene derékba törnie. A lap szerint naivitás lenne felkérni a biztonsági szolgálatot és a belügyi tárcát önmaga meggyógyítására. Ám ha az elnök a parlamentet kéri fel önálló vizsgálat indítására, akkor a nép - képviselői útján - elvégezhetné a piszkos munkát.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden