Tetszett a cikk?

A párizsi bíróság felmentette azt a három fotóst, aki Diana brit hercegnőről és barátjáról, Dodi al-Fayedről készített felvételeket halálos balesetük éjszakáján, 1997. augusztus 31-én Párizsban.

A tájékoztatáshoz való jog győzelmeként üdvözölte a védelem a döntést. "Bátrak voltak a bírák" - mondta Jacques Langevin, a perbe fogott három fotós egyike, aki hármójuk közül egyedült volt jelen a tárgyaláson.Mohamed al-Fayed, Dodi apja fellebbezett a személyiségi jog megsértésével vádolt három fotóst tavaly novemberben már felmentő első fokú bírósági ítélet ellen. A per tárgyát hat felvétel képezte, hármat a szállodából kilépő párról, hármat pedig a balesetről készített a három fotós.A bíróság döntése szerint a Ritz szállodánál készített felvételek nem ábrázoltak "olyan gesztust, magatartást vagy viselkedést, amely kapcsolatban állhatott volna Dodi intim szférájával". Ezek a felvételek nem lepleztek le titkos viszonyt, már csak azért sem, mert a pár kapcsolatát 1997 nyarán már megszellőztette a sajtó.A balesetről készült felvételek kapcsán pedig a bíróság megállapította, hogy a gépkocsi "a baleset és a szükségességé vált mentés következtében elveszítette privát jellegét, a benne ülők így ekkortól mindenki számára láthatóvá váltak".Jean-Louis Pelletier, a másik fotós, Fabrice Chassery ügyvédje a tájékoztatáshoz való jog szempontjából nagyon fontosnak nevezte a döntést. "A baleset a tájékoztatáshoz való jog tipikus esete volt, annál is inkább, mert világszerte nagy visszhangot kiváltott eseményről volt szó" - fűzte hozzá Claire Dubliez, a harmadik fotós, Christian Martinez ügyvédje.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról