szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán kabinet főtitkára bocsánatot kért a II. világháborús japán hadseregben szexrabszolgaságra kényszerített nőktől.

Hoszada Hirojuki egy 75 éves dél-koreai és egy 74 éves Fülöp-szigeteki asszonyt fogadott pénteken hivatalában, és tette meg nekik ezt a gesztust. "Szívem mélyéből bocsánatot kérek azoktól a nőktől, akiket a háborúban becsületükben és méltóságukban megaláztak" - mondta Hoszada a két asszonynak.

i Jongszu dél-koreai és Beatriz Tuazon Fülöp-szigeteki asszonyt abból az alkalomból hívták meg Japánba, hogy a japán társadalomban önvizsgálati kampányt tartanak a szexrabszolgákkal kapcsolatban, akiket arra kényszerítettek annak idején, hogy valamely frontvonalbeli bordélyházban szolgáljanak. A japán társadalomban eddig a japán katonák "vigaszhölgyei" szépítő kifejezést használták a mintegy 200 ezer nőre, akik között a legtöbben koreaiak, de kínaiak, Fülöp-szigetekiek, tajvaniak és hollandok is voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kiskorúakat erőszakoltak meg a Bounty-lázadók utódai

Szemérem elleni vétségekben és kiskorúak megrontásában - köztük egy 12 éves lány megerőszakolásában - talált bűnösnek hat férfit egy brit bíróság, akiket kiskorú lányok vádoltak a csendes-óceáni Pitcairn-szigeten.