szerző:
MTI

Kezdetét vette az elnökválasztás megismétlésre ítélt második fordulójának kampánya.

Hivatalosan két jelölt versenyez, a kormányfő, Viktor Janukovics és Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt. Vasárnaptól engedélyezett a jelöltek támogatásának kinyilvánítása a tömegtájékoztatási eszközökben is.

A kampány kezdetére a jelet az ukrán legfelsőbb bíróság adta meg, amely pénteken határozatban érvénytelenítette az elnökválasztás november 21-i második fordulójának eredményét, és elrendelte a szavazás megismétlését december 26-án.

A három hétig tartó választási kampányt Viktor Juscsenko kezdte meg, aki Kijev központjában, a Függetlenség terén megjelent a november 22-e óta tüntető tömeg előtt. Juscsenko felszólította híveit, hogy rá szavazzanak. Ígéretet tett arra, hogy vasárnap akciótervet hirdet a kampány időszakára.

Változatlanul komoly aggály forrása az új ukrajnai választások tisztasága, ezért a visszaéléseket akadályozó törvényekre van szükség még a második forduló megismétlése előtt - mondta vasárnap Viktor Juscsenko, az ellenzéki ukrán elnökjelölt. Juscsenko a BBC tévé politikai magazinműsorának adott interjúban közölte: az ellenzék megpróbál olyan törvényjavaslatot elfogadtatni az ukrán parlamentben, amely megtiltaná, hogy a választók otthonukban szavazzanak, illetve másokat hatalmazzanak meg voksuk leadásával.

Juscsenko szerint nem lesz polgárháború

A törvénytervezet emellett egyértelműen szabályozná a helyi választási bizottságok összetételét, garantálva, hogy mindkét oldal képviselői egyenlő számban legyenek jelen a testületekben. Az ellenzék szerint ezek a lépések kellő biztonságot adnának.

Arra a kérdésre, hogy miképp tudná megakadályozni győzelme esetén a Viktor Janukovics miniszterelnököt támogató keleti országrész elszakadását, Juscsenko azt mondta: "teljesen hibás" nézet az, hogy Ukrajna nyugati és keleti részre tagozódik; az országot sem földrajzi, sem nyelvi, sem vallási határok nem szabdalják fel.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a december 26-ai megismételt forduló egybe fogja kovácsolni az egész nemzetet. A politikus spekulációnak nevezte, hogy Ukrajna elveszthetné szuverenitását vagy területi egységét, és kizárta a polgárháború kitörésének veszélyét is.

A kérdésre, hogy el tudja-e képzelni Ukrajna belátható időn belüli EU-csatlakozását, kijelentette: Ukrajnának stratégiai érdekei fűződnek az Európai Unióval fennálló kapcsolatokhoz, de fontos, hogy az ország "nyugati és keleti szomszédaival egyaránt baráti viszonyt ápoljon".

A NATO-tagság lehetőségét firtató kérdésre Juscsenko azt mondta: Ukrajnában az alkotmány mondja ki, hogy az ország nem tartozik egyetlen tömbhöz sem, így ez a kérdés "további politikai egyeztetést igényel". Az egyeztetések már folynak - tette hozzá.

Washington elégedett

Washington készségét nyilvánította, hogy európai szövetségeseivel és az ukrán parlamenti képviselőkkel közösen hozzájáruljon az ukrajnai elnökválasztás újabb fordulójának sikeréhez. "Nagyon elégedettek vagyunk a legfelsőbb bíróság döntésével és együtt fogunk dolgozni az európai és ukrán kollégáinkkal, hogy előrehaladás történjen és sor kerüljön az újabb elnökválasztási fordulóra" - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is üdvözölte az ukrán legfelsőbb bíróság határozatát az elnökválasztás második fordulójának megismétléséről. Az EBESZ soros elnöke, Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter közleményében "teljes támogatását" fejezte ki a voksolás megismétléséhez. "Mindenekelőtt tisztességes kampányt valamint az állami média részéről részlehajlástól mentes tájékoztatást várunk el" - fogalmazott a szervezet közleménye. Az EBESZ egyúttal felhívta tagállamait, hogy ez alkalommal küldjenek még több választási megfigyelőt Ukrajnába.

Mintegy másfél ezer kanadai szándékozik Ukrajnába menni, hogy részt vegyen az elnökválasztás december 26-ra kitűzött megismételt fordulójának ellenőrzésében - közölte vasárnap az Ukrán-Kanadai Kongresszus egyik vezetője. "Ez mindannyiunkat érint - jelentette ki Catherine Chichak, a szervezet Alberta tartományi tanácsának elnöke. Alberta tartományban a lakosság közel tíz százalékának vannak ukrajnai gyökerei.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Világ

Bankpánik Ukrajnában

Az ukrán jegybank szerint több térségben felgyorsult a lakossági betétek kivonása, mivel sokan politikai válságtól tartanak.

hvg.hu Világ

Megismétlik az ukrán választást

Az ukrán legfelsőbb bíróság december 26-át jelölte ki az ukrán elnökválasztás második fordulójának megismétlésére. A korábbi eredményt a testület - ötnapos vita után - érvénytelennek nyilvánította. A parlamentnek még jóvá kell hagynia a döntést. A BBC szerint Janukovics helyett a hatalom esetleg új jelölttel fog próbálkozni.

MTI Világ

Lemondott az Ukrán Nemzeti Bank elnöke

Szerhij Tyihipko politikával akar foglalkozni, és egyszersmind felmondta együttműködését Janukovics miniszterelnökkel is, akinek az elnökválasztási kampányát szervezte.

MTI Világ

Megbukott a kormány Ukrajnában

A parlament szerdán határozatban vonta meg bizalmát Viktor Janukovics kormányától és felszólította Leonyid Kucsma távozó államfőt, hogy az új államfő hivatalba lépéséig nyújtson be javaslatot a nép bizalmát élvező kormány felállításáról.

MTI Világ

Parlamenti nem az ukrán kormány lemondatására

Az ukrán parlament nem támogatta azt a tervezetet, amely Viktor Juscsenko elnökjelölt, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés vezetője a Viktor Janukovics által vezetett kormány leváltására nyújtott be.

MTI Világ

Ukrajna: az EP a második forduló megismétlését szorgalmazza

Az ukrán elnökválasztás második fordulójának megismétlését szorgalmazó határozatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament. Az Európai Bizottság újólag jelezte, hogy az unió segíteni akar az ukrajnai válság megoldásában, Ukrajna EU-tagsága azonban egyelőre nem szerepel az unió politikai napirendjén.

Világ

A Klicsko testvérek aggódnak Ukrajnáért

Vitalij Klicsko, a Boksz Világtanács (WBC) ukrán nehézsúlyú bajnoka - aki december 11-én a Mike Tysont is legyőző Danny Williams ellen lép szorítóba - rendkívül fontosnak tartja, hogy szülőhazájában ismét béke és nyugalom legyen.

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Az egyik online szállásfoglalónál vizsgálódik a GVH

Az egyik online szállásfoglalónál vizsgálódik a GVH

Ennyibe kerül majd itthon egy Tesla

Ennyibe kerül majd itthon egy Tesla

Sarka Kata köti össze Rogánékat a kormány kedvenc biztonsági cégével

Sarka Kata köti össze Rogánékat a kormány kedvenc biztonsági cégével

Minden századik nőt érint a korai klimax

Minden századik nőt érint a korai klimax

Muskátlit rabolt, fegyház várja

Muskátlit rabolt, fegyház várja