szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

George W. Bush Jose Manuel Barrosohoz intézett üzenetében az USA és az EU közötti kapcsolatok erősítése mellett szállt síkra.

Az amerikai elnök hatékony transzatlanti együttműködést remél az olyan kulcsfontosságú ügyekben, mint a Közel-Kelet, Irak és Irán. Barroso és Stephen Hadley, a Bush kormány új nemzetbiztonsági tanácsadója véleményt cseréltek ezekről a kérdésekről Brüsszelben.

Hadley - akinek látogatását nem előzte meg hivatalos bejelentés - találkozott Benita Ferrero-Waldner asszonnyal, az EU külügyi biztosával is, és látogatást tett a brüsszeli NATO-főhadiszálláson.

Colin Powell leköszönő amerikai külügyminisztert e hét csütörtökre várják Brüsszelbe a NATO vezetők, ezt követően pénteken Hágában az unió vezetőivel tárgyal az EU-USA csúcstalálkozón.

Megfigyelők szerint a két amerikai politikus látogatása Bush európai útjának előkészítését szolgálja. A látogatásra a 2005. január 20-ai elnöki beiktatás után nagyon rövid időn belül, akár már februárban sor kerülhet.

Komoly várakozás előzi meg a találkozót, amelynek vezérmotívuma amerikai illetékesek szerint Bush azon felismerése lesz, hogy az USA nem mellőzheti az európai partnerséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Gorbacsov figyelmeztette Busht

A volt szovjet elnök egyoldalú politikájának módosítására biztatta az amerikai elnököt, rámutatva a világban elterjedt Amerika-ellenességre.

MTI Itthon

Magyarországra látogat George Bush

2005-ben vagy 2006-ban látogatást tesz Magyarországon George Bush amerikai elnök - közölte az Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.