szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország azt várja az iraki féltől, hogy elismerje a még Szaddám Huszein idején függőben maradt üzleti szerződéseket, és megkezdje a megvalósításukat.

Az iraki miniszterelnök érkezése előtt Oroszország megerősítette eltökéltségét, hogy politikailag hozzájáruljon a rendezéshez és segítse az újjáépítést, de egyben jelezte: viszonzást vár Iraktól adóssága túlnyomó részének elengedése fejében.

Oroszország érdekelt abban, hogy Irak elérhesse a békét és a stabilitást, szavatolhassa egységét és területi integritását, s a január 30-án esedékes ideiglenes nemzetgyűlési választás fontos lépés lesz ezen az úton - mondta Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő hétfőn, az iraki ideiglenes kormány fejének kétnapos látogatása előtt.

Ijad Allávit, akit számos minisztere kísér, kedden fogadja az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a november végén Hágában tartott EU-orosz csúcson bejelentette Moszkva beleegyezését az iraki adósság 90 százalékának elengedésébe a párizsi klub keretében. Allávi tárgyalásain emellett terítékre kerül orosz fegyverek vásárlása, valamint az orosz cégek részvétele az iraki olajipar fejlesztésében. Irak jelezte: orosz megfigyelőket is vár a választás hitelesítésére.

Moszkva azt várja az iraki féltől, hogy elismerje a még (a háborúval megbuktatott elnök) Szaddám Huszein idején függőben maradt üzleti szerződéseket, és megkezdje a megvalósításukat - közölte az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke. Ez vonatkozik a

Nyugat-Kurna-2 olajlelőhely kiaknázásáról szóló, 1997-es megállapodásra is, amely 75 százalékos orosz részvételt irányoz elő - mondta Mihail Margelov.

Irak moszkvai nagykövete nagyra értékelte az orosz adósságleírási gesztust, de megjegyezte, hogy más hitelező kormányok készek elengedni az iraki tartozások 95 százalékát, sőt az egészét is. Abdul Karim Musztafa szerint az orosz cégek előnyben vannak Irakban tapasztalatuk és a két országot egymáshoz fűző történelmi szálak miatt. Politikai szempontból semmi sem zavarja a gazdasági együttműködést - mutatott rá.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerint az Oroszországgal szembeni (eredetileg 10,5 milliárd dolláros) iraki adósság 700 millió és egymilliárd dollár közötti szintre zsugorodik majd a leírás és átütemezés folytán. A procedúra 2008-ban zárul le végleg - jegyezte meg.

Az iraki nagykövet jelezte: ha bebizonyosodik, hogy orosz cégek megsértették az iraki kőolajat élelmiszerért program feltételeit, akkor kormánya igényelni fogja az ebből húzott hasznuk visszatérítését. Mindamellett még nem tették közzé az ENSZ-főtitkár megbízásából erről folytatott vizsgálat eredményeit - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Pentagon újabb csapatokat küld Irakba

Irakba küldi az amerikai hadsereg a 82. légi szállítású hadosztály egységeit, hogy a január végére tervezett általános választások előtt növelje az országban a biztonságot – közölte Washingtonban egy amerikai tiszt.

MTI Világ

Újabb öngyilkos merénylet Irakban

Egy merénylő hétfőn az iraki Ramádiban az emberek közé hajtott, és felrobbantotta a gépkocsijába rejtett pokolgépet; az első jelentések 12 halálos áldozatról és tíz sebesültről szólnak.

MTI Világ

Musarraf: hiba volt az iraki invázió

Elhibázott döntésnek nevezte a nemzetközi erők amerikai vezetésű bevonulását Irakba Pervez Musarraf pakisztáni elnök egy televíziós interjúban.

Világ

Elhalasztják az iraki választásokat?

Ötvenhat ember vesztette életét a felkelők hét végi támadássorozatában Irakban, ahol az ENSZ-főtitkár volt iraki különmegbízottja szerint az ingatag biztonsági helyzet miatt a választások nem tarthatók meg az eredetileg kijelölt napon, január 30-án.