szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamid Karzai afgán államfő holnapi elnöki beiktatási ünnepsége elleni fegyveres támadást helyeztek kilátásba a tálib erők.

Mullah Dadullah, a 10 tagú tálib tanács tagja, tálib katonai vezető a brit hírügynökséghez intézett telefonos bejelentésében közölte: az afgán emberek jobban teszik, ha a kedd reggeli beiktatási ceremónia idején messze elkerülik a kabuli kormányzati és katonai épületeket, mivel a tálib erők az ünnepség fegyveres megzavarására készülnek.

Dadullah nem árulta el, milyen akciót terveznek, de azt elmondta: céljuk a külföldi erők figyelmeztetése arra, hogy az iszlamista harcosok nem tűrik Afganisztán megszállását.

Az elnök beiktatására holnap reggel kerül sor Karzai kabuli erődítményszerű elnöki palotájában. Az ünnepélyes alkalmon részt vesz többek között Dick Cheney amerikai alelnök és Donald Rumsfeld védelmi miniszter is.

A hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Kabulban, és hírek szerint a ceremónián részt vevő fontos személyiségek vércsoportjáról is információt kértek egy esetleges merénylet miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Afganisztán

A nyugati sajtó egy része szerint Afganisztánban a banditizmus és a szervezetlenség lett úrrá azt követően, hogy az Egyesült Államok háborút indított az országot korábban uraló tálib rezsim megdöntése érdekében, s azért, hogy elfogják Oszama bin Laden terroristavezért. Bin Ladent ugyan még nem sikerült kézre keríteni, de Afganisztánban 2004 októberében (először az ország történetében) elnökválasztásokat tartottak és egyes szakértők szerint - ellentétben a híradásokkal - az országban általában békésen zajlik az élet.