szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea kétségessé tette a nukleáris ambícióival kapcsolatos válság diplomáciai megoldását azzal, hogy csütörtökön elutasította az amerikai kormány tárgyalási felhívását, és bejelentette, hogy atomfegyvere van.

A szakértők egyelőre nem értik, mit akar pontosan Phenjan, miért függesztette fel a nukleáris programjáról szóló többoldalú tárgyalásokon való részvételét, s miért jelentette be, hogy rendelkezik atomfegyverrel. Az azonban biztos, hogy az észak-koreai külügyminisztérium bejelentése súlyos kudarc a diplomatáknak és a már megroggyant tárgyalási folyamatnak.

"Felháborító. A közelmúltban éles retorikát hallottunk Észak-Korea részéről, de azt az észak-koreai propaganda részének tudtuk be. A mai bejelentés azonban egészen más helyzetbe hoz minket" - mondta Peter Beck, az International Crises Group kutató és elemző szervezet Szöulban dolgozó szakértője.

Minnél rosszabb, annál jobb?

Melléklet
A hvg.hu dossziéja az észak-koreai válságról
Az észak-koreai külügyminisztérium közleménye azt állítja, hogy Észak-Korea atomfegyvert állított elő, hogy megvédje magát George Bush amerikai elnök kormányzatának fenyegetéseivel szemben, és nincs szándékában visszatérni a hatoldalú tárgyalóasztalhoz, mert szerinte Washingtonnak az a célja, hogy megszabaduljon a phenjani rezsimtől.

Elemzők szerint ezek a kijelentések visszaütnek Észak-Koreára, amely a "minél rosszabb, annál jobb" politikáját gyakorolja a válság kezdete, 2002 októbere óta, mindeddig sikertelenül. "Ez abszurd döntés. Csak megerősíti a Bush-kormányzat álláspontját" - mondja Beck.

A komüniké az első válasz a második Bush-adminisztráció általános politikájára, amelyet az amerikai elnök a múlt héten az Unió (az Egyesült Államok) helyzetéről mondott beszédében körvonalazott. Bush akkor azt mondta, hogy tárgyalásos megoldásban akar együttműködni nemzetközi partnereivel. Egyúttal válasz Condoleezza Rice új amerikai külügyminiszternek is, aki Észak-Koreát két héttel ezelőtt "a zsarnokság előretolt helyőrségének" nevezte.

Amerikán a sor

A nyilatkozat akkor hangzott el, amikor folytatódnak az erőfeszítések a megbeszélések újabb fordulójának megrendezésére. Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter csütörtökön Washingtonba utazott, hogy találkozzon Rice-szal és más vezetőkkel. "Az időzítés nagyon fontos. Ban és Rice az Észak-Koreára gyakorolt nyomás politikájának folytatásáról tárgyalt volna. Most azonban azon is el kell gondolkodniuk, hogy miként értékelik ezt a kijelentést. Észak-Korea visszalőtte a labdát az amerikai térfélre" - vélekedett Paik Hak Szun, a szöuli Szedzsong Intézet kutatója.

Az oroszok szerint blöff
Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást. Részletek
Más elemzők úgy vélik: Phenjan felveri saját értékét, hogy több engedményt kapjon a tárgyalások következő fordulójában. Kétséges, hogy a Bush-kormányzat enged-e ennek, figyelembe véve, hogy Washington mindenekelőtt a nukleáris ambíciók feladását követeli minden engedmény előtt. "Észak-Korea vissza fog térni a tárgyalásokhoz, de ez időbe fog telni, és végül a megoldás az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokon keresztül fog megszületni" - mondta Paik.

Pak Szjung Dzsu, a dél-koreai védelmi tanulmányok intézetének munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Észak-Korea hajtott végre kísérleteket rövid - és közepes hatótávolságú rakétákkal, a programot több baleset akadályozta, és a kétséges e fegyvereinek pontossága. Gary Samore, a londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének kutatási igazgatója szerint Észak-Korea valószínűleg megfelelő mennyiségű plutóniummal rendelkezik ahhoz, hogy néhány atomfegyvert gyártson, de semmi sem bizonyítja, hogy képes is erre. "Azt akarják, hogy elhiggyük: képesek rá" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea: repedezne a rendszer?

Ritkaságszámba menő külügyi közleményben azzal vádolja Phenjan az Egyesült Államokat, hogy az megtévesztő kampányt folytat az ország ellen, hogy elhitesse az észak-koreai rendszer ingatagságát.

hvg.hu Gócpontok

Észak-Korea

A világ egyik legzárkózottabb országa a kommunista Észak-Korea, amely egyes hírek szerint komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy nukleáris hatalommá váljon. Mások – többek között az Egyesült Államok – pedig azon fáradoznak, hogy ez ne valósuljon meg. Az ország jelentős segélyekre szorul az éhezés, a nyomor miatt, melyek az észak-koreaiakat elnyomás alatt tartó rezsimben mindennaposak.

MTI Világ

Észak-Korea csak blöfföl?

Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni