szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégis Montreal rendezheti meg a 2005-ös úszó-vízilabda világbajnokságot július 17. és 31. között.

Erről a nemzetközi szövetség (FINA) vezérkara döntött frankfurti tanácskozásán, amelyet eredetileg azért hívtak össze, hogy válasszanak a kanadai metropolisz helyére jelentkező három főváros, Athén, Berlin és Moszkva közül, miután Montrealtól - elsősorban a pénzügyi feltételek hiánya miatt - január 19-én a FINA elvette a házigazda jogot.

Most viszont a Büro az eredeti helyszín mellett határozott. Amint arról a testület háromórás ülése után csütörtökön Gennagyij Aljosin, a FINA orosz alelnöke beszámolt, Montreal polgármestere arról biztosította a nemzetközi szövetséget, hogy immár megvannak a kellő anyagi garanciák, amelyek révén gondmentesen meg tudja rendezni a kanadai város az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a műúszók és a nyíltvízi úszók idei világbajnokságát az eredeti időpontban.

Az esetnek "áthallása" is van, hiszen a magyar szövetség először tervbe vette a pályázást, majd még a hivatalos határidő lejárta előtt - ennél fogva még következmények nélkül - visszamondta Budapest jelentkezését a 2009-es vizes világbajnokságra. Ugyanakkor nagy viták után végül is a fővárosi önkormányzat megadta tulajdonosi hozzájárulását a 2006-os margitszigeti úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez, az uszodabővítéshez, bár a színhely miatt továbbra is hallatszanak tiltakozó hangok.

"Frissiben értesültem az európai szövetség, a LEN vezetőitől a hírről, és amikor tolmácsolták, felhívták a figyelmemet, milyen következményekkel járhat egy ilyen szintű verseny megrendezésének lemondása" - reagált a hírre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. "Ismeretes, Kanada visszalépését követően a montreali vb szervezőbizottságának elnöke öngyilkos lett. Most pedig újraértékelte álláspontját a kanadai kormány, minden feltételt biztosítanak és a február 15-re meghirdetett döntést megelőzően - még mielőtt az új házigazdának villámgyorsan jelentkező három főváros közül választott volna a FINA - jószerével visszakönyörögték az eredeti állapotot. Montrealnak a visszalépés miatt az alapbüntetésen kívül jelentős mértékben át kellett volna vállalnia az új rendező költségeit. Információk szerint 32 millió kanadai dollár lett volna a FINA által már kezdeményezett per tárgya. Nagyon remélem, hogy nekünk nem kell hasonló nehézségekkel szembenézni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Öngyilkos lett, mert nem rendezhetett vb-t

Halva találták a 2005-ös montreali úszó-vízilabda világbajnokság szervezőbizottságának főigazgatóját, aki a jelek szerint önkezével vetett véget életének, bár a rendőrségi vizsgálat hivatalos végeredménye még nem ismert.

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában