szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tizedik napja kórházban fekvő II. János Pál pápa csütörtökön délután elhagyja a római Gemelli klinikát, s visszatér a Vatikánba - közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő.

A vatikáni sajtószóvivő szerint a gégegörcsökkel és influenzával kórházba szállított pápa általános állapota jelentősen javult, gégefőgyulladása meggyógyult, leletei kizárnak minden más kórképet, így orvosai döntése nyomán visszatérhet az egyházi államban lévő apostoli palotájába. További programjait azonban orvosai tanácsának függvényében alakítja majd.

Sajtóforrások szerint a pápa dönti el, hogy vasárnap megjelenik-e dolgozószobája ablakában, ahol január végén a hideg huzatban megfázott. Szerdai szokásos általános audienciája a jelek szerint elmarad, vagyis kímélő munkarendre rendezkedik be az elkövetkező napokban az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő egyházfő.
 
II. János Pál pápán január 30-án jelentkeztek influenzás tünetek, felment a láza, majd heveny gége- és légcsőhuruttal, illetve -görcsökkel, erős köhögéssel február elsején beszállították az Agostino Gemelli klinikára. A kezelésnek köszönhetően már egy héttel ezelőtt csillapodott a láza, köhögése, gégegörcsei, s már csak az influenza kötötte ágyhoz. A lemondásával kapcsolatos találgatások és nyilatkozatok eközben egyre inkább elárasztották a világsajtót, mi több a katolikus egyház szócsöveit is.

A vatikáni szóvivő igyekezett enyhíteni a világsajtó nyugtalanságát a mozgásképtelensége után immár csaknem némaságra ítélt pápa képe kapcsán. Navarro-Valls azt hangoztatta, hogy immár teljesen normális az egyházfő hangja. A katolikus egyház feje külön levélben köszöni meg a gyógyítását segítő orvosok és ápolói személyzet munkáját, az egészségéért és gyógyulásáért imádkozók odaadását. Karol Wojtyla pápaságának 27 esztendeje alatt nyolcadszor került be a Gemelli klinikára, ahol összességében csaknem másfélszáz napot töltött; mostani influenzájának gyógykezelése tíz napot vett igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sokat javult a pápa állapota

Sokkal jobban van az influenzában szenvedő pápa, aki a vatikáni szóvivő szerint pénteken már segítség nélkül étkezett.

MTI Világ

Évszázados tabu a pápautódlás kérdése

Éveken át csak titokban merték szóba hozni a kényes témát, ma már viszont nyíltan fölmerül a kérdés: hogyan néz ki a pápa és a pápaság jövője? Lemond-e vagy sem II. János Pál? Elfogadható-e egy olyan egyházfő, aki már képtelen érthetően beszélni?

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”