szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüntetők az Irakban elrabolt olasz újságírónő szabadon bocsátását, az iraki háború befejezését és az olasz katonák hazahívását követelték.

© AP
A római felvonulók a február 4-én Bagdadban elrabolt Giuliana Sgrena, az Il Manifesto baloldali napilap tudósítója szabadon engedését követelték, s jel-szavaikat az arab tv-csatornákon is egyenesben lehetett látni. 

Az olasz jobboldal nem vett részt a megmozduláson, és a bírálatokat azzal utasította el, hogy a kormány valóban dolgozik a tudósító szabadulásáért, a római menet élén viszont "a kom-munisták" haladnak, belpolitikai célokat is követve. Így a megmozduláson a háborúellenes, az olasz csapatkivonást és az iraki demokráciát követelő jelszavak domináltak.

A megmozduláson valójában szembeszökő módon hiányoztak a Berlusconi-kormányt és a washingtoni politikát közvetlenül bíráló jelszavak. 

A Silvio Berlusconi tulajdonában lévő tv-csatornák mellett a RAI olasz közszolgálati tv-csatornái sem adtak közvetítést a béketüntetésről, s híreikben 50 ezerre becsülték a részvevők számát. Néhány kisebb műholdas olasz csatorna azonban élőben közvetítette a felvonulást. 

A La Repubblica című liberális római napilap vasárnapi számában azt állapította meg, hogy a Circo Massimo hatalmas mezője zsúfolásig megtelt az ebből az alkalomból díszkivilágításban pompázó Colosseum mellett, ami közel félmillió embert jelent a szervezők szerint.

Az olasz túsz családtagjai mellett a békegyűlésen, illetve az azt megelőző felvonuláson az olasz baloldali ellenzéki unió vezetői közül Romano Prodi, Piero Fassino és Fausto Bertinotti vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Túszul estek

Embertelen, megalázó módszereket alkalmaztak a német hadsereg, a Bundeswehr egyes kiképzőtisztjei és altisztjei, egyebek között túszejtési akciók valósághű gyakoroltatására. A botrány kapcsán ismét fellángolt a vita a kötelező katonai szolgálat eltörléséről.

MTI Világ

Egymillió eurós váltságdíjat követelnek a túszejtők

Két további túsz szabadon engedésével 19-re nőtt szerdán a késő délutáni órákban a két fegyveres fogságából kiszabadult személyek száma az athéni túszdrámában. Heten maradtak még a túsztartók karmai között. A terroristák, akik szerda hajnalban térítettek el egy autóbuszt Athén közelében, a hírek szerint egymillió eurót követelnek a többiek életéért. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök a krízis miatt elhalasztotta brüsszeli útját.

MTI Világ

Videófelvétel nyolc kínai túszról

Iraki felkelők közzétettek kedden egy videofelvételt, amelyen nyolc kínai munkás látható fegyveresek túszaként. A kínai kormány megerősítette az emberrablás tényét.

Világ

Az al-Kaida túszejtési technikái az interneten

Az al-Kaida szaúdi híveinek világhálón terjesztett arab nyelvű magazinja idén tavasszal egy teljes számot szentelt az emberrablásoknak. A szerzők kategorizálták hadviselésük e formáját, és gyakorlati instrukciókkal, tanácsokkal is ellátták olvasóikat. A cikk megjelenése után elszaporodtak az emberrablások.

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk