szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Libanonban állomásozó szíriai csapatok kivonására szólította fel Bassár el-Aszad elnököt szíriai értelmiségiek egy csoportja, hogy - mint megfogalmazták - el lehessen kerülni bizonyos "veszélyes, beláthatatlan fejleményeket".

Az értelmiségiek csoportja az államfőhöz intézett levelében utal rá, hogy "egyre nő a Szíriára nehezedő külföldi nyomás, és az ország lakossága nem tudja, mi vár rá". A külföldi hírügynökségekhez is eljuttatott, 250 tekintélyes értelmiségi által aláírt levél szerint ideje lenne Damaszkusznak olyan új politikát kialakítania, amely tekintetbe veszi az új fejleményeket. Az írás szerzői szorgalmazzák, hogy az ország helyezze új, egészséges alapokra Libanonhoz fűződő kapcsolatait.

George Bush amerikai és Jacques Chirac francia elnök közös felhívásban követelte a héten Damaszkusztól a Libanonban állomásozó 14 ezer szíriai katona kivonását. A Szíria-barát libanoni kormány visszautasította e felszólítást, Damaszkusz azonban bejelentette, hogy átcsoportosítást hajt végre Libanonban állomásozó erőinél, és ennek részeként kivonja ezen alakulatok egy részét a szomszédos országból.

Szíria a libanoni polgárháború (1975-90) alatt, 1976-ban vezényelt csapatokat Libanonba, hogy Bejrút kérésére segítsen véget vetni az ott dúló polgárháborúnak. Az eredetileg 35 ezer főt számláló szíriai csapatok csökkenő létszámmal ugyan, de ott maradtak a polgárháború lezárulta után, és megfigyelők szerint azóta is Damaszkusz mozgatja a háttérből a libanoni politika szálait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

Világ

Amerikai támadás indulhat Szíria ellen?

George Bush amerikai elnök azt az utasítást adta az iraki hadműveleteket felügyelő Casey ezredesnek, hogy készítsen elő egy Szíria elleni februári támadást.

MTI Világ

Bush libanoni kivonulásra szólította fel Szíriát

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

MTI Világ

Kész lemondani a libanoni kormányfő

A Szíria-barát Omar Karami szerdán elmondta, hogy ha sikerül megegyeznie az ország politikai erőinek egy új kormányról, távozik posztjáról, hogy megakadályozza politikai űr létrejöttét.

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban