szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szlovákiában a hétvégén lesz az évfordulója a tavalyi roma éhséglázadásnak. A roma szervezetek nem tartanak megemlékezéseket, mondván, az épp hétvégére eső Bush-Putyin csúcstalálkozó „elnyomná” az eseményt.

„Az itt élő romák helyzete tovább romlott, akik korábban szegénységben éltek, most nyomorognak” – sommázta az éhséglázadás óta eltelt egy év történéseit a Roma Sajtóközpontnak a szlovákiai Roma Parlament vezetője, Ladislav Fízik. A politikus szerint a kormány közönnyel szemléli a romák nyomorúságos körülményeit.

© Dudás Szabolcs
Fízik szerint a roma gyerekek alultápláltak, és sokszor még az orvosi ellátásuk sincs biztosítva. „Ezek az emberek kunyhókban élnek, százszázalékos munkanélküliségben, műveletlenségben, és reménytelenségben. Az itt élő romáknak nagy esélyük van arra, hogy belehalnak a nyomorba, és csak azok maradnak életben, akik elmennek ebből az országból” – nyilatkozta Fízik, aki arról is beszámolt, hogy a roma szervezetek többek között azért nem tartanak megemlékezéseket, mert a közérdeklődés most kizárólag a szintén a hétvégére eső Bush-Putyin csúcstalálkozóra korlátozódik.

Ugyanakkor március 19-én egy konferencia keretében vitatják meg az éhséglázadás óta eltelt időszak tapasztalatait.

Tavaly a szlovák kormány majdnem a felére csökkentette a szociális segélyeket és a munkanélküli juttatásokat. Az ország szegényebb, keleti részén élő romák február végén demonstrációba és éhséglázadásba kezdtek. Ugyanakkor néhány faluban az éhezők fosztogatni kezdték a boltokat. A szlovákiai belügyminiszter ezután kétezer katonát és rendőrt vezényelt a térségbe. A karhatalmi erők a legbrutálisabban a tőketerebesi cigány telepen léptek fel. A rendőrségi intézkedések során több száz romát helyeztek előzetes letartóztatásba. A Kassa megyei rendőrkapitányság szóvivője, Milada Damjanicová szerint az éhséglázadás évfordulóját illetően a rendőrség nem készül külön intézkedésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Romák éhséglázadása Szlovákiában

Fagyasztott hússal ütlegelték a fosztogató romák az egyik rimaszombati élelmiszerüzlet vezetőjét, Tőketerebesen pedig a rendőrséget is be kellett vetni a lázadozók ellen. Országszerte terjed a szociális juttatások megnyírbálása miatt kialakult roma éhséglázadás. De veszélybe kerülhet-e a szlovák „gazdasági csoda”?

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott