szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mely művekről van szó.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az elmúlt időszakban többször is műkincsrablók érdeklődésének középpontjába kerültek.

Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebből a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem találták meg, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Az 1893-ban készült A sikoly - egy rémülettől tátott szájú alak egy vérvörös ég előtt - a rémült világ jelképe lett később olyan szörnyűségekkel szemben, mint a Holokauszt, az atombomba, vagy a terrorizmus. Napjainkban gyakran felhasználják eredeti formájában és montázs részeként is figyelmeztető-tiltakozó plakátokon.

Munch annak idején négy változatban festette meg a képet, egy másik verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Körülzárták Munch Sikoly című képének elrablóit

A két megtalált rabló elfogásának időpontja attól függ, hogy mikor tudja a rendőrség megállapítani az 55 millió euróra becsült értékű két kép hollétét. Az eladhatatlan két olajfestményért eddig még nem követeltek "váltságdíjat".

Hét nap

Elrabolt Sikoly

Vasárnap fényes nappal két fegyveres tört be az oslói Munch Múzeumba, ahol az őröket sakkban tartva, a látogatók szeme...

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz