szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszámolják az Ariel Saron kormányfő 2001 márciusi hivatalba lépése óta a Jordán folyó nyugati partján engedély nélkül felhúzott összes zsidó telepet – jelentette az izraeli rádió.

A 24 vadtelep lebontására a legújabb nemzetközi béketerv, a négy hatalmi központ támogatását élvező úgynevezett útiterv iránti izraeli elkötelezettség jegyében kerül sor – hangoztatta a miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésén a rádió szerint.

Az ülésen a kabinet elfogadta azt a jelentést, amely az állam „cinkosságát" állapítja meg a 105 ciszjordániai zsidó telep létrehozásában. Telepesek olyan előretolt állásairól van szó, amelyek rendszerint néhány lakókocsiból, egy áramfejlesztőből és egy víztartályból állnak, és amelyek későbbi nagyobb települések csíráját képezhetik. Ezeket a falukezdeményeket az elmúlt tíz év alatt húzták fel izraeli telepesek, hogy a palesztin területek felszabdalásával megakadályozzák egy önálló palesztin állam létrejöttét.

A 2001 márciusa előtt létesült telepkezdemények sorsáról később dönt majd az a miniszteri bizottság, amely a vadtelepekről szóló jelentés ajánlásait valósítja meg a gyakorlatban. A jelentésben számba vett 105 vadtelep közül 71 Saron beiktatása előtt létesült, 10 telep létrehozásának időpontja tisztázatlan.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen ütemezésben és pontosan hány izraeli vadtelepet bontanak le. Amerikai illetékesek arra számítanak, hogy Izrael előbb-utóbb felszámolja az összes település-előőrsöt. A vadtelepek egy része palesztin magánszemélyek tulajdonában lévő földeken létesült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael beszünteti a házrombolásokat

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk