szerző:
hvg.hu

A Világbank igazgatósága jóváhagyta Paul D. Wolfowitz jelölését az intézmény elnöki posztjára. A döntés hírére Wolfowitz úgy reagált, hogy szerencsére tudja, mennyi segítséget kaphat a Világbank küldetése iránt mélyen elkötelezett emberektől. Továbbá – mivel mind a 24 igazgatósági taggal személyes megbeszéléseket folytatott – már szembesült vele, hogy milyen sok területen vannak tennivalói a Világbanknak.

Paul D. Wolfowitz nemes küldetésre készül.
Hitelezés vagy szegénysegélyezés?
© AP
Wolfowitz az intézmény jövőjéről konzultációkat folytatott a dán, a német, a holland, a norvég és a svéd fejlesztési miniszterrel, illetve a a luxemburgi miniszterelnökkel és több mint 25 EU-képviselővel, akik szintén ígéretet tettek arra, hogy segítik tevékenységét. Korábban az elnöki tiszt várományosaként az amerikai szakember tárgyalásokat folytatott számos ország vezetőivel, akiktől szintén támogatást remélt. “Ez egy nemes küldetés, amely arról szól, hogy a világ legszegényebbjeit kiemeljük a nyomorból. Mélyen hiszek ebben a küldetésben, hiszen nincs nagyszerűbb, mint az emberek számára megteremteni a fejlődés lehetőségét, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból ” – hangoztatta Wolfowitz, aki méltatta elődje Jim Wolfensohn tevékenységét is.


A jövőre vonatkozó terveiről annyit mondott, hogy a következő hat hónap kulcsfontosságú lesz a nemzetközi fejlesztési politikára vonatkozó döntések meghozatala szempontjából, különös tekintettel az ENSZ szeptemberi közgyűlésére, ahol a fejlesztési célok is terítékre kerülnek. Ezek közül újra kívánja értékelni a sürgős adósságkönnyítést, az infrastrukturális és a regionális együttműködéseket, ha a szegénység ezzel csökkenthető. Wolfowitz elmondta, hogy új kollégái azt ajánlották a számára: tekintse át a kölcsönök és a hozzájárulások mérlegét; a bank szerepét, hogy kölcsönadó vagy tanácsadó akar-e lenni; gondolja át, hogy mit válasszon a bank: a közepesen fejlett országok hitelezését vagy a legszegényebbek támogatását és nézze meg, hogy mit részesít előnyben időlegesen: a magas színvonalú pénzügyi támogatást vagy a megfelelő feltételek, az elszámolhatóság és biztonság kívánalmait.

Wolfowitz szerint a Világbank szakemberei figyelmeztették, hogy a szegénység csökkentése nem pusztán a bank hitelei és a hozzájárulások iránti elkötelezettséget jelenti. A megfelelő kereskedelmi politika és a privát szektor beruházásait támogató megoldások is kulcstényezők a szegények megsegítésében.

A jelenlegi elnök, James Wolfensohn is üdvözölte az igazgatósági döntést, amely szerint Wolfowitz lehet Világbank Csoport elnöke, akit barátnak, óriási tehetségnek és kiváló intellektusnak minősített.

Wolfowitz, ha az átmeneti periódusban nem jön közbe semmi, június 1-től veheti át a szervezet irányítását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Francia alelnököt állítanának Wolfowitz mellé

Ellensúlyt képező alelnököt állítana Franciaország a Világbank elnöki tisztségére jelölt, ultrakonzervatívnak számító amerikai politikus, Paul Wolfowitz mellé - értesült a Le Monde című francia napilap.

Hirschler Richárd Gazdaság

Wolfowitz a Világbankban

Az európai sajtó és a politikusok egy része heves támadásokkal reagált Bush amerikai elnök döntésére, hogy Paul Wolfowitzot jelölik a Világbank júniusban megüresedő elnöki székébe. Mások viszont rámutatnak, Wolfowitz kvalitásai, vezetői képessége kíváltképp alkalmassá teszik e 10 ezer főt számláló, az utóbbi időben helyét kereső intézmény megújítására.

MTI Világ

Sokkot és egyetértést váltott ki Wolfowitz világbanki jelölése

Eltérően ítélték meg a csütörtöki amerikai lapok azt, hogy Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettest jelölte George Bush elnök előző nap a Világbank élére. A The New York Times például a miniszterhelyettes iraki háborúval kapcsolatos baklövéseire emlékeztet, míg a The Washington Post kiállt a jelölt mellett.

MTI Világ

Európai elnökhelyettest akar Wolfowitz ellensúlyának az EU

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei - francia nyomásra - szeretnék elérni, hogy egy tekintélyes európai szakember legyen a helyettese a héten minden bizonnyal a Világbank élére kerülő Paul Wolfowitznak - értesült hétfői számában a Financial Times című brit pénzügyi-politikai szaklap.

MTI Világ

Világbank: az európaiaknak nem kell Wolfowitz

A Világbank igazgatótanácsának európai tagjai külön, az igazgatótanácson kívül is meg akarják hallgatni Paul Wolfowitzot, az Egyesült Államok jelöltjét a Világbank elnöki tisztére, ezzel is kifejezve ellenkezésüket és aggodalmaikat.

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

Villámcsapások öltek meg több túrázót a lengyel Tátrában

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Bosszút állna a zaklatással vádolt menedzseren Taylor Swift

Bosszút állna a zaklatással vádolt menedzseren Taylor Swift

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban