szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt év leghevesebb tájfunja csapott le Tajvanra, aminek következtében akadozott a vasúti közlekedés, iskolákat és reptereket zártak be a hatóságok, sőt még a pénzpiacok is szüneteltették működésüket.

Száztíz nemzetközi és négyszáz belföldi légi járatot töröltek. 38 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás, főként az északi és a keleti országrészben. A szigetállam keleti partvidékén, a fővárostól, Tajpejtől 150 kilométerre délkeletre fekvő Hualien környékén a felhőszakadás és a rendkívül erős szél fákat csavart ki tövestül. A földcsuszamlásoktól tartva a térségből több száz embert kellett kimenekíteni; a sebesültek száma 34.

A fővárosban az emberek homokzsákokkal kerítették körbe házaikat. A világ legmagasabb felhőkarcolójának, az 508 méter magas Tajpej 101-nek a személyzetét készültségbe helyezték, hogy felkészüljenek a legerősebb szélviharra, amit a decemberben felavatott épületnek eddig ki kellett állnia. Az épület tulajdonosai ugyanakkor hangsúlyozták: a toronyházat úgy tervezték, hogy a valaha mért legerősebb szélnek is ellenálljon.

A szélvihar, amely helyenként óránként 220 kilométeres széllökésekkel támadt a területre, észak-nyugati irányban halad, és várhatóan átszeli a szigetet, majd eléri a kontinenst. A Tajvani-szoros túloldalán, a kínai Fucsien tartományban már készülnek a fogadására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kína: szedi áldozatait az esőzés és a tájfun

Az áradásoknak, a földcsuszamlásoknak és a tájfunnak már legalább 86 áldozata van Kínában, és sok az eltűntek száma is a helyi lakosok és a hatóságok csütörtöki közlése szerint. A tájfun okozta közvetlen gazdasági kár több mint 240 millió dollár.