szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem szabad teljes jogú EU-tagságot ígérni Törökországnak - mondta hétfőn Londonban megjelent lapnyilatkozatában az osztrák pénzügyminiszter.

Karl-Heinz Grasser a Financial Times által közölt interjúban azt mondta: Horvátországnak és a Balkán egyéb államainak több joguk van a rövid időn belüli EU-tagságra, mint Törökországnak. Hozzátette: megpróbálja elérni, hogy a teljes jogú EU-tagság ne váljék reális kilátássá Törökország számára, és nem lenne helyénvaló, ha a teljes török uniós tagságról kezdődnének tárgyalások.

"Ha megkérdeznék az embereket, hogy akarják-e Törökország tagságát, meggyőződésem, hogy a válasz nemleges lenne" - mondta Grasser, aki szerint az EU-nak "le kell vonnia a holland és a francia népszavazások tanulságait, és oda kell figyelnie a választók aggályaira. Hozzátette: Ausztria azt az egyértelmű üzenetet akarja eljuttatni Törökországnak, hogy "mindenképpen érdekeltek vagyunk gazdasági és társadalmi stabilizációjában, de nem tudjuk elképzelni a teljes jogú tagságot".

Az osztrák pénzügyminiszter szerint Ausztria azért egyezett bele decemberben a Törökországgal kezdendő, "nyílt kimenetelű" tárgyalásokba, mert nyomás nehezedett rá a nagyobb országok, például Németország és Nagy-Britannia részéről. "A tárgyalások eddig minden esetben teljes jogú tagsághoz vezettek, én azonban át szeretném írni (ezt a szabályt) ... nem szabad túlzott reményeket keltenünk (Törökországban)" - mondta Grasser.

A Financial Times kommentárja szerint Grasser véleménye - jóllehet azt Wolfgang Schüssel osztrák kancellár felülbírálhatja - azért jelentős, mert az EU 25 tagországának egyhangúlag meg kell egyeznie a tárgyalások alapelveiben, eljárási rendjében és tartalmi kérdéseiben, ha a folyamat valóban megkezdődik az október 3-ára kitűzött időpontban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Törökország lemondhat az EU-tagságról?

Törökországnak le kell mondania a teljes jogú EU-tagság álmáról – vélekednek elemzők azután, hogy valószínűvé vált: ősszel a konzervatív uniópártok vehetik át a kormány gyeplőjét Németországban.

Valószínűleg nem találná ki, melyik sorozatot streamelték a legtöbben 2020-ban

Valószínűleg nem találná ki, melyik sorozatot streamelték a legtöbben 2020-ban

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben

Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben