szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 1240 külföldi muzulmán szélsőségest fogtak el a szíriai biztonsági erők az iraki határon - közölte csütörtökön a szíriai külügyminiszter-helyettes, bár arról nem szólt, milyen időtartam alatt fogtak el ennyi embert.

A különböző állampolgárságú gyanúsítottakat átadták hazájuk illetékes hatóságainak - tette hozzá Valíd Muallem a Damaszkuszban akkreditált nagykövetekkel tartott találkozóján, ismételten visszautasítva Washington vádját, miszerint Szíria támogatást nyújt a szomszédos országba beszivárgó fegyvereseknek.
 
A külügyminiszter-helyettes arról nem beszélt, milyen időtartam alatt történtek az őrizetbe vételek, de elmondta, hogy jelenleg is folyik a határon elfogott 69 további külföldi szélsőséges kihallgatása. A megszigorított biztonsági intézkedések "rendkívüli módon" megnehezítették az illegális határátlépéseket Irakba - hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok rendszeresen azzal vádolja Szíriát, hogy támogatja a terrorizmust és megkönnyíti a felkelőket segítő külföldi harcosok átjutását az iraki határon. Muallem elmondása szerint több mint 4000 szíriait is kérdőre vontak, akik "kiutaztak vagy megpróbáltak kijutni Szíriából", hogy fegyvert fogjanak a szomszédos országban.

A külügyminiszter-helyettes szerint csaknem száz támadást hajtottak végre szíriai határőrök ellen az Irakba beszivárgó fegyveresek, csempészek, sőt az iraki és amerikai biztonsági erők is. A támadásokban hat szíriai vesztette életét, kettőt közülük idegességükben "vaktában lövöldöző" amerikai katonák öltek meg - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Blair iszlám vezetőkkel tárgyalna a szélsőségesekről

Károly walesi herceg nyílt levelet intézett az Egyesült Királyságbeli miszlám vezetőkhöz, vessé ki maguk közül a szélsőségeseket. Tony Blair brit miniszterelnök tárgyalni kíván a vezetőkkel a szélsőségesekkl szembeni küzdelemről.

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet