szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A londoni közlekedési rendszerben csütörtökön elkövetett merényletek a két héttel korábbiak pontos másolatainak készültek - vélik biztonsági szakértők.

A szakemberek kétféle elképzelést alakítottak ki sebtében a történtekről. Az egyik, inkább jó szándékú magyarázat szerint az elkövetők "utánzó amatőrök" voltak, akik le akarták másolni a három metró és egy busz elleni, 56 halálos áldozatot követelő korábbi merényleteket.

A másik aggasztóbb vélemény szerint ugyanaz a gyaníthatóan al-Kaidához kapcsolódó csoport csapott le újból, noha sokkal kevésbé pusztító hatással. Az utóbbi azt mutatná, hogy nem merült ki harci potenciáljuk, s a csoport képes volt újból káoszt előidézni annak ellenére, hogy a brit fővárosban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak, és magas fokú készültségben van a rendőrség. Azt is jelzi, hogy a csoport képes gyorsan mozgósítani új csapásokra, még esetleges öngyilkos merénylőket is, hogy kövessék a két héttel ezelőtti négy robbantó példáját.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Londoni vérfürdő: már a tervezőt keresik

A négy gyilkos robbantó a Nyugat-Yorkshire-i Leeds pakisztáni közösségéhez tartozó, büntetlen előéletű fiatal volt, hármukat már azonosították. Al-Kaidás irányítással dolgoztak, feltételezések szerint egy második öngyilkos terrorista brigád is készen áll a bevetésre. Nemzetközi hajtóvadászat indult a "tervező" kézre kerítésére.

hvg.hu Világ

Percről-percre az újabb londoni merényletről

Két héttel az 56 halálos áldozattal járó londoni terrorakció után újabb merényletkísérleteket hajtottak végre a londoni metróban és egy buszon. A rendőrség "pokolgépekről" beszél, ám cáfolja a vegyi támadásról szóló híreket. Leállították a londoni metrót, Tony Blair hivatalos programjait pedig felfüggesztették.

MTI Világ

A madridi merényletsorozat utánzásának tűnik a londoni

A láthatóan összehangolt csütörtöki londoni robbantássorozat a tavalyi madridi vonatrobbantások jegyeit viseli magán, és hasonlít azokra a módszerekre, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alkalmaz merényletei végrehajtásakor - vélekednek biztonságpolitikai szakértők.

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Nyolc baleset és mind ugyanott – tanulságos videót adott ki a rendőrség

Nyolc baleset és mind ugyanott – tanulságos videót adott ki a rendőrség

Bekapcsol, párosít, hallgat – mit tud most egy bluetooth-füles?

Bekapcsol, párosít, hallgat – mit tud most egy bluetooth-füles?