szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Az EU-biztosok támogatták az Európai Bizottság környezetvédelmi terveit, annak ellenére, hogy a gazdaság szereplői komolyan tartanak költségeik jelentős növekedésétől.

A hét közepén megtartott vitát az ipar és a zöld szervezetek képviselői egyaránt figyelemmel követték, mert egészséges véleménycserét vártak az ipart képviselő bizottsági elnök, Jose Manuel Baroso és a görög környezetvédelmi biztos, Stavros Dimas között.

A vita arról a hét fontos környezetvédelmi stratégiáról folyt, amelyet a második félévben ültetnének gyakorlatba. A témakörök: a környezetszennyezés, a tengeri környezet, az erőforrások fenntartható felhasználása, a hulladék újrahasznosíthatása, a rovarirtó szerek, a talajminőség és a városi környezet.

Az ipar képviselői nem támogatták a környezetvédelmi csomagot. A nagy európai vállalkozásokat képviselő Unice azért lobbizott, hogy a Bizottság gondolja újra a levegő minőségének javítására irányuló, szerintük túl ambiciózus indítványokat. Ezeknek a javaslatoknak a megvalósítása az Unice szerint vagy irreális, vagy túlzottan nagy befektetést igényel. A Zöldek természetesen üdvözölték a Bizottság döntését.

Az EB elfogadott egy másik tervet is, amely a lisszaboni célok néven ismert gazdasági csomagtervet módosítja. A dokumentum nyolc kulcsfontosságú intézkedést tartalmaz, ezek EU-szinten adnának lökést a gazdaságnak. A terv alapján október közepéig akcióterveket dolgoznak ki a nemzeti gazdaságok segítésére.

Gunter Verheugen iparügyi biztos szerint a térség gazdasági problémáinak megoldását a tagországok teljesítményének javulásától várhatjuk, s a politikus nem titkoltan a három nagy „problémaforrásra”, Franciaországra, Németországra és Olaszországra gondolt. Szerinte Európa jobb helyzetben lenne, ha az említett három ország megoldaná gazdasági növekedési problémáit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

"Környezetvédelemre alig van pénz, azt is pazaroljuk"

Sajnálatos, hogy az üdítőgyártók és a kiskereskedők lobbijának sikerült felpuhítania a pillepalackok és a sörösdobozok után fizetendő termékdíjakról szóló törvényjavaslatot - véli Bartus Gábor (36 éves) környezetgazdász, aki szerint ennél is nagyobb baj, hogy nem vagy buta rendszerben fizetnek a károkozók a környezet terheléséért.

MTI Világ

Környezetvédelmi kérelmet nyújtott be az RMGC

Benyújtotta tervezett ciántechnológiás verespataki aranykitermelésének környezetvédelmi kérelmét benyújtotta a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). A kanadai-román cég 450 millió dollárt kíván a térségben beruházni.

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Tim Cook állítja, az Apple ma már több M1-es Macet ad el, mint intelest

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában