szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai törvényhozás alsóháza csütörtökön késő este megszavazta a négy éve elfogadott, de azóta sokat bírált terroristaellenes törvény meghosszabbítását.

George W. Bush amerikai elnök
© AP
A képviselőház kilencórás maratoni vita után, 257-171-es szavazati aránnyal hagyta jóvá a határozati javaslatot, amely szerint hatályban marad a 2001. szeptember 11-i merényletek utáni hetekben elfogadott, a rendvédelmi hatóságoknak messzemenő jogköröket biztosító törvény. A hetek óta feszülten várt vita végén a 214 republikánushoz 43 demokrata párti képviselő csatlakozott szavazatával.

A hivatalos nevén USA PATRIOT törvény időbeli kiterjesztéséről néhány órával azután döntöttek a honatyák, hogy a Kapitóliumban a képernyőkön az aznapi londoni robbantások képsorai peregtek.

A törvény 166 rendelkezése közül 16-ot 2001-ben csak négyéves hatállyal fogadtak el. A képviselőház által elfogadott javaslat ezen, év végén lejáró 16 rendelkezés közül 14-nek állandó hatályt biztosít. A két további rendelkezés esetében - az egyik a telefonos és internetforgalom rögzítését, a másik a könyvtári és egészségügyi adatok kutatását engedélyezi - tízéves hosszabbítást javasol.

A republikánusok szerint a terrorizmus elleni törvényt - amely az utóbbi négy évben sikeresen megelőzte a támadásokat Amerikában - fenn kell tartani, mert nem csökkent a fenyegetettség. A demokraták viszont azt hangoztatták, hogy bár a törvény egészében hasznos, egyes cikkelyei sértik a emberi szabadságjogokat, ezért azokat nem szabad megújítani.

Mint a demokrata párti Martin Meehan fogalmazott, a demokrácia legfőbb kérdéséről folyt a vita: "a szabadságunkból mennyit vagyunk hajlandók feladni azért, hogy biztonságban érezzük magunkat?"

A felsőházban ugyancsak csütörtökön volt napirenden a törvény meghosszabbítását célzó javaslat, amelyben a két legvitatottabb rendelkezés esetében nem tíz, hanem csak négyéves hosszabbítás szerepel.

George Bush elnök üdvözölte a képviselőházi szavazás eredményét. A Fehér Ház által kibocsátott közleményben az olvasható, a patrióta törvény a terrorellenes küzdelem kulcseleme, amely az amerikai nép védelmét szolgálja, ezért az elnök a meghosszabbítást célzó törvényjavaslatot várja a kongresszustól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirschler Richárd Világ

Meg lehet-e úszni a terrortámadást?

A londoni merénylet kapcsán az iszlám szélsőségesek terrorakcióinak mozgatórúgóiról, a terror elleni fellépés mikéntjéről vitázott a Klubrádió Kontra című műsorában Pick Róbert katonapolitikus és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Olvasóink reagálását várva közzé tesszük a vita szerkesztett és némileg lerövidített változatát.

MTI Világ

Még mindig szaúdiak pénzelik a terroristákat?

Egy magas rangú amerikai illetékes szerint a gazdag szaúdiak továbbra is jelentős mértékben hozzájárulnak az iszlám szélsőségesek finanszírozásához, annak ellenére, hogy a királyság jelentős erőfeszítéseket tesz a pénzelési csatornák felszámolása érdekében.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A terroristák szemében mindegyik NATO-ország célpont

Valamennyi NATO-tagország a dzsihadisták célpontja, szögezi le a londoni merénylettel összefüggésbe hozott Musztafa Szetmarian Nasszer egy tavaly publikált könyvében. Dzsihadista internetes fórumok üzenetei alapján úgy tűnik, legközelebb Rómában szeretnének lecsapni a terroristák. Mindenesetre a magyar belügyminiszter is terrorellenes feladatterv készítésére hívott fel, elrendelte bizonyos potenciálisan veszélyeztetett objektumok térfigyelőinek felülvizsgálatát, és fenyegetettségi fokozatok bevezetését.

MTI Világ

Antiterrorista razzia Olaszországban

Egész Olaszországot behálózó terrorizmus-megelőző razzia kezdődött el szerdán a hajnali órákban. A célpontok elsősorban az országban élő iszlám radikálisok és köreik.

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola

Hétfőn kinyit, de közben online oktatást is folytat egy budapesti általános iskola