szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azokkal a határon túli szervezetekkel tudunk megfelelően együttműködni, akiknek legfontosabb törekvésük az autonómia elérése – jelentette ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn, Markó Béla RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélése után. A Fidesz elnöke szombaton Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével és Szász Jenővel, az Székely Nemzeti Tanács elnökével is megbeszéléseket tart.

Az MSZP Orbán beszédéről
Orbán Viktor nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon - jelentette ki a szocialista párt szóvivője a Fidesz elnökének tusnádfürdői beszéde kapcsán.
 
Orbán Viktor a XVI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján arról beszélt, hogy a baloldal amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, így tesz a mostani magyarországi baloldal is, amelynek a jövőben nemzeti fordulatot kell végrehajtania. Az ellenzéki pártelnök példaként említette Kun Bélát, a Rákosi-korszak vezetőit és azokat, akik 1956-ban leverték a forradalmat. Orbán szerint ugyanígy rontott rá saját nemzetére a kettős állampolgárság ügyében a nem mellett állást foglaló magyar baloldal. Erre a baloldalra azonban szükség lesz a jövőben a nemzeti egység megteremtése szempontjából - hangsúlyozta a szónok.
 
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint  érdemes emlékezni azokra a jobboldaliakra, akik Gömbös Gyula és Horthy Miklós kultuszát ápolják a mai magyar politikában. Ezek az erők rontottak rá december 5-ét megelőzően az erdélyi egységes magyar politikai érdekképviseletre. Ezek az erők törtek rá a nemzetre akkor is, amikor december 5-ét megelőzően szélsőjobboldali szervezet aláírásgyűjtési akciója mellé álltak a kettős állampolgárság érdekében. Ugyanakkor kormányzati időszakukban Orbán Viktor vezetésével elutasították a kettős állampolgárság gondolatát a határon túli magyar szervezetek vezetői előtt - mondta Nyakó.
„Eddigi kapcsolatunk közös elvi alapjaikat a jövőre is át akarjuk vinni, ezek közé tartozik az autonómia és a megfelelő fejlesztési régiók kialakításának kérdése" – mondta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra ellátogató Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.  

„Az autonómia a most széthúzó politikai erők közös célja lehet” – mondta Orbán. A jelenlegi rossz struktúrákat úgy kell átalakítani, hogy a magyarok is megtalálják számításaikat – mondta a fejlesztési régiókkal kapcsolatosan Orbán, aki hangsúlyozta, támogatják az RMDSZ-t egy jobb regionális struktúra kialakításában, hiszen az okosan megszabott fejlesztési régiók az autonómia gazdasági alapját képezhetik.

„Ez nem etnikai kérdés, történelmi, földrajzi és gazdasági szempontból is a mostaninál okosabb rendszert kell kiharcolni. Ha a román állam fenntartja a jelenlegi régiókat, nem jut hozzá a szükséges uniós forrásokhoz. A csatlakozás után azonban már sokkal nehezebb lesz a régiók szerkezetét megváltoztatni” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A bajok nem politikai természetűek, hanem sokkal mélyebb gyökerük van, ilyen a drámai népességfogyás, a csökkenő kulturális nívó valamint a gazdasági helyzet – mondta Orbán a szórványkérdéssel kapcsolatosan. A pártelnök úgy véli, az elmúlt években zátonyra futott a nemzetegyesítés ügye. „Nem szabad ejteni a kettős állampolgárságot, ugyanis a szórványmagyarság számára ez az egyetlen megoldás. A bizonytalan csatlakozási folyamattól ezzel lehet megmenteni a magyarokat” – véli a volt miniszterelnök.

A találkozón szóba került az észak-erdélyi autópálya ügye is, amellyel kapcsolatban Orbán a támogatásáról biztosította az RMDSZ vezetőjét. „Az alapvető nemzetpolitikai kérdésekben egyetértünk, ez pedig jó alap a jövőbeni szoros együttműködéshez” – mondta Markó Béla. Az autonómia ügyének képviseletéhez minden szervezetre szükség van. A továbbiakban pedig a szövetségnek is úgy kell politizálnia, hogy lehetővé tegyék mindenki beállását a közös ernyő alá – fűzte hozzá Markó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

MEDGYESSY TUSNÁDFÜRDŐN

Orbán Viktor nyomában Medgyessy Péter miniszterelnök is az erdélyi Tusnádfürdőt választotta helyszínnek, hogy a...

Hét nap

ORBÁN TUSNÁDFÜRDŐN

"Politikai értelemben ma már az egész Kárpát-medencei magyarság együtt mozog" - jelentette ki az idei, immár a...

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét