szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 88 ember halt meg az egyiptomi Sarm-es-Sejkben szombatra virradóra végrehajtott merényletsorozat áldozataként - közölték helyi kórházi forrásból szombat délután. Egy, az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szervezet vállalta magára a merényleteket.

Sarm-es-Sejk
A város az egyiptomi idegenforgalom gyöngyszeme, ahol Hoszni Mubarak elnök előszeretettel szervez nemzetközi fórumokat. A Sinai-félsziget déli csücskén található, hegyek közé beékelt modern városban három szín dominál: a tenger kékje, a hegyek okkersárga, a szállodák fehér színe. Alig húsz éve épült ki, s azóta számos nemzetközi békekonferencia színhelye volt. A Sinai-félsziget többi részével együtt Sarm-es-Sejket Izrael 1982-ben adta vissza Egyiptomnak. A világ négy másik városával együtt az UNESCO a "béke városa" címet adományozta Sarm-es-Sejknek 2002-ben. A város a mélytengeri búvárok fellegvárává vált. A sportág kedvelői naponta hajóznak ki bárkáikon a közeli kis szigetekhez és hajóroncsokhoz. A tengerparti üdülőhely, ahová teli charterjáratok szállítják a pihenni vágyókat, egyre több európai - közöttük orosz és német -, valamint arab turistát vonz.

A dél-sinai város központi kórházában továbbra is - akárcsak a korábbi, 83 halottról szóló hírrel egyidejűleg - "több mint száz" sebesültről beszélnek. 34 holttestet még mindig nem azonosítottak - mondták az intézményben.

A sérültek száma kétszáznál is több, közülük 35-öt a fővárosba, Kairóba szállítottak. 23 sérült állapota válságos - mondta korábban egy neve elhallgatását kérő forrás.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök délelőtt megérkezett a gyilkos merényletek színhelyére, amelyeknek a halottakon kívül száznál több sérültje is van. Az államfő azonnal a Ghazala Gardens szállodához hajtatott, amelyben egy öngyilkos merénylő autójának robbanása súlyos károkat okozott.

Turisták az áldozatok között

Az olasz külügyminisztérium azt közölte, hogy egy olasz halottja van a merényleteknek, és tízen könnyebben megsérültek. Sarm-es-Sejk az olaszok hagyományosan kedvelt úticélja, és az olasz utazási irodák szövetségének elnöke "tíz- és húszezer közöttire" becsülte az ott tartózkodó olaszok számát.

London nyolc brit sebesültről számolt be, a madridi külügyminisztérium pedig azt tudatta, hogy három spanyol turista sérült meg a robbanásokban.

Az osztrák utazási irodák szóvivője arról tájékoztatott, hogy jelenleg mintegy 3000 osztrák nyaral az egyiptomi üdülőhelyen, de egyelőre nincs hír arról, hogy közülük valaki meghalt vagy megsérült volna.

Irán "határozottan elítéli" a merényleteket, s "együttérez az áldozatok családjával és azokkal az országokkal, ahonnan érkeztek". A teheráni külügyi szóvivő mindamellett kérte a nyugati országokat, hogy "ne alkalmazzanak korlátozásokat a muzulmánokkal szemben, mert e merényleteknek semmi közük a muzulmánokhoz, és a muzulmánokkal szembeni korlátozó intézkedések teszik a legjobb szolgálatot a terroristáknak".

A térségben tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombaton Jeruzsálemben nyilatkozva ítélte el az esztelen terrortámadásokat. A japán külügyminisztérium elítélő közleményében rámutat, hogy az ártatlan áldozatokat követelő terrorizmus semmivel sem igazolható.

Az al-Kaida egyik csoportja vállalta a merényleteket (Oldaltörés)

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő csoport vállalta a legkevesebb 75 halálos áldozatot követelő, szombati sarm-es-sejki merényleteket egy iszlám honlapon megjelent közlemény szerint.

A szervezet, amely magát az Abdullah Azzám Brigádok, az al-Kaida szíriai és egyiptomi csoportjának nevezi, közölte, hogy "szent harcosai" vették célba a Ghazala Gardens szállodát és az óvárosi bazárt az egyiptomi üdülőhelyen. A közlemény hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni.

Az Abdullah Azzám Bridágok egyike annak a két szélsőséges iszlám csoportnak, amely az október 7-én a Sínai-félszigeten, Tábában és Rász-Sitánban végrehajtott robbantások elkövetőjeként is jelentkezett, az akkori terrortámadásokban 34 ember vesztette életét. Az április végén Kairóban végrehajtott robbantást és egy turistabusz elleni fegyveres támadást ugyancsak magára vállalta egy másik csoport mellett.

"Testvéreitek, a mártír Abdullah Azzám Brigádok szent harcosainak sikerült megsemmisítő támadást mérni a keresztesekre, cionistákra és a hitehagyott egyiptomi rezsimre Sarm-es-Sejkben" - áll a közleményben.

"Megerősítjük, hogy ez a hadművelet válasz volt azokra a bűncselekményekre, amelyeket az Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön muzulmánok vérét ontó 'nemzetközi gonosz' erői követnek el. Hangosan és világosan kijelentjük, hogy az egyiptomi kínvallatók ostorcsapásai nem fognak megfélemlíteni bennünket, és nem fogjuk eltűrni testvéreink sínai földjének megszentségtelenítését" - hangsúlyozta a csoport, nyilvánvaló utalással azokra a turistákra, akik a szomszédos Izraelből utaznak át a Sínai-félszigetre üdülni.

A csoport névadója egy palesztin harcos, aki muzulmán fegyveresek parancsnoka volt Afganisztánban és az al-Kaidát irányító Oszama bin Laden egyik szellemi mentorának tartották. Halálát egy út mentén elásott pokolgép okozta 1989-ben.

Válságkezelő központ a magyar külügyi tárcánál (Oldaltörés)

A merényletekre való tekintettel a Külügyminisztérium szombat reggel 8 órakor újraindította a válságkezelő központ működését. Az érdeklődők reggeltől a 458-3500 telefonszámon már elérik a válságközpontot.

A Külügyminisztérium egyelőre sem az egyiptomi hatóságoktól, sem a kairói magyar nagykövetségen keresztül nem kapott tájékoztatást magyar áldozatról vagy sebesültről. 

A tárcánál felvették a kapcsolatot a térségbe utaztató irodákkal, az érintetteket fokozott körültekintésre, óvatosságra intik, de jelenleg nincs utazási tilalom, és ebből következően az utazási irodáknak sincs olyan irányú kötelezettségük, hogy visszatérítsék azoknak a pénzét, akik most lemondják korábban befizetett útjukat - mondta a külügyi szóvivőhelyettes.

Ez a helyzet viszont bármikor megváltozhat. A tárca folyamatosan egyeztet a kairói magyar nagykövetséggel és az EU nagyköveteivel. Valószínűleg uniós szinten egyeztetett döntés lesz a térségre vonatkozó utaztatási tilalom elrendelése, amennyiben erre sor kerül. Eddig még egyetlen EU-tagállam sem rendelt el ilyen tilalmat - mondta Szabó Ferenc.

Mádl Ferenc köztársasági elnök szombaton Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz intézett részvéttáviratban adott hangot mély megdöbbenésének a sarm-es-sejki üdülőhelyeken elkövetett robbantássorozat miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egyelőre nincs utazási tilalom Egyiptomba

Egyelőre nem rendelt el utazási tilalmat a 75 halálos áldozatot követelő egyiptomi robbantássorozat miatt a külügyminisztérium, de folyamatosan egyeztetnek a többi EU-tagállammal - mondta a tárca szóvivőhelyettese szombaton.

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője