szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kisebbségi kormányt alakítottak a bolgár szocialisták, akik egy török nemzetiségi párttal léptek szövetségre. A partnerként számításba vett centristák nem léptek be a kormányba, s ezzel ingatag belpolitikai helyzet alakult ki az országban.

Szergej Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt vezetője bejelentette, hogy az ő pártja 13, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért nevű, a török kisebbségre támaszkodó párt öt minisztert delegált a kabinetbe.


Sztanisev azért kényszerült rá, hogy kisebbségi kormányt alakítson, mert az eddig hatalmon lévő centristák - akiket Szimeon egykori uralkodó vezetett kormányfőként - nem voltak hajlandók belépni egy szocialisták vezette kormányba, hanem azt hangoztatták, hogy ellenzéki pártként kívánják tiszteletben tartani választási ígéreteiket és megőrizni Bulgária európai orientációját. Nem zárták ki azonban, hogy párbeszédet folytatnak a kormánypártokkal "a nemzeti érdekű kérdésekről".
   
A belpolitikai helyzet ezzel ingataggá vált, miközben Bulgáriának végre kell hajtania az európai uniós tagsághoz megkövetelt reformokat, hogy januártól befogadják a közösségbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Bolgár belépő

Sajátos megoldást talált a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Volen Sziderov, hogy indulhasson a június 25-ei...

Hét nap

BOLGÁR KORMÁNYALAKÍTÁS

Egy hete van Szergej Sztanisevnek, a Bolgár Szocialista Párt elnökének (a képen jobbra), hogy kormányt alakítson...

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Megtámadták a PC Gurut

Megtámadták a PC Gurut

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete