szerző:
MTI

Polgár Lajos, Ausztráliában élő volt nyilas tagadja, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt. A Simon Wiesenthal Központ zsidó emberjogi szervezet haladéktalanul megkezdi a vizsgálatot arról, hogy Polgár valóban bűnös.

A The Australian című napilap kedden megjelent írása szerint Polgár Lajos 1949-ben álnéven jutott be az országba. Melbourne-ben élt, és a lapnak adott nyilatkozatába beismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik ifjú vezetője és a nyilas kormány egyik vezéralakjának, Gera Józsefnek a titkára volt. 

A jelenleg 89 éves férfi újabb nyomozásnak néz elébe, miután Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő fölfedte a múltját. Polgár az újságnak Ferntree Gully melbourne-i elővárosban lévő otthonában adott interjújában kijelentette, hogy a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, "mert Magyarországon a háború idején mindenki zsidóellenes volt". "A háború után az összes vezetőt felakasztották, de valójában közülük egyik sem volt bűnös" - fejtette ki véleményét a lapnak, hozzáfűzve, hogy "azokban az időkben semmit sem lehetett tenni, mert minden a zsidók kezére került. Ők akasztották fel őket, a teljesen ártatlan embereket".

Polgár a továbbiakban azt állította, hogy a magyar zsidókat nem a Nyilaskeresztes Párt deportálta a náci haláltáborokba. "Ez nem igaz, mert amikor a deportálások zajlottak, a párt nem volt hatalmon. Hát hogyan hurcolhattuk el mi őket, amikor nem is a mienk volt a hatalom?" - tette fel a kérdést a nyilatkozó.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Polgár állítása ellentmond a történészek által összegyűjtött tényeknek, amelyek szerint az Auschwitzba irányuló deportálást 1944 májusa és júliusa között hajtották végre, mégpedig Baky László és Endre László fanatikus nyilas párttagok irányításával. 

Három nappal azt követően, hogy a nyilasok 1944 októberében megragadták a hatalmat, parancsot adtak arra, hogy 35 ezer zsidót vasúton vagy gyalog Ausztriába hurcoljanak kényszermunkára - fűzte hozzá a The Australian, amely arra is kitért írásában, hogy a nyilasok Budapesten októberben és novemberben zsidók ezreit lőtték agyon, a holttesteket pedig a Dunába vetették.
 
A The Australian megemlítette azt is, hogy egy zsidó fiú meggyilkolása miatt egy másik Ausztráliában élő feltételezett magyar háborús bűnös, Charles Zentai (Zentai Károly) ellen a kiadatási kérelem elbírálása folyamatban van. Polgár egyébként már 1944 decemberében Kardosra változtatta vezetéknevét, hogy elkerülje a felelősségre vonást a Nyilaskeresztes Párt hatalmának összeomlása után. 

A Simon Wiesenthal Központ zsidó emberjogi szervezet haladéktalanul megkezdi a vizsgálatot arról, hogy Polgárt valóban terhelik-e bűnök.  Az nem kérdéses, hogy Polgár tagadja a holokauszt megtörténtét, de természetesen  különbség van a holokaszttagadók és a náci háborús bűnösök között - jelentette ki Efraim Zuroff, a szervezet jeruzsálemi központjának a vezetője. 

Danby képviselő hétfőn feltette a kérdést, hogyan tudott egy náci szimpatizáns 1949-ben bejutni Ausztráliába. Világos, hogy a náci rezsim egyik magas rangú, legelvetemültebb csatlósáról van szó - fogalmazott.  Danby ki a karja deríteni, hogy Polgár hazudott-e, és felszólította az ausztrál kormányt, hogy járjon utána az ügynek, még ha az ötven éve történt is.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Zentai azonnali kiadására szólított fel egy ausztrál lap

A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását sürgeti majd eheti canberrai látogatásán Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára - értesült hétfőn a The Australian című napilap, amely egyúttal Zentai azonnali kiadására szólította fel az ausztrál igazságügy-minisztert.

Hét nap

KIADHATJÁK ZENTAIT

Pénteken letartóztatták, majd nem sokkal később 50 ezer ausztrál dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték az...

Itthon

Jogszerűtlen a magyarországi "nácivadászat"

Nem küldhetőek ki jogszerűen Izraelbe a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójában gyűjtött adatok Magyarországról - közölte az adatvédelmi biztos. Az akció programfelelőse a hvg.hu érdeklődésére elmondta: az adatokat „magánérdeklődésből” gyűjtik; a magyar állam ez ellen nem léphet fel.

MTI Itthon

Kiadatásig letartóztatásban Zentai Károly

Az ausztrál hatóságok letartóztatták Zentai Károlyt és jövő hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni, hogy helyt adnak-e a háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatására vonatkozó magyar kérelemnek.

Újra kaphat támogatást a Párbeszéd

Újra kaphat támogatást a Párbeszéd

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Hat ellenzéki párt és két civil szervezet is összefog Nyíregyházán a közös jelöltekért

Hat ellenzéki párt és két civil szervezet is összefog Nyíregyházán a közös jelöltekért

Megcsinálták a Tesla-motoros BMW M3-ast, ami 800 lóerős – videó

Megcsinálták a Tesla-motoros BMW M3-ast, ami 800 lóerős – videó

Később jöhet, de tovább tarthat a dinnyeszezon

Később jöhet, de tovább tarthat a dinnyeszezon

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP