szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán - közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. Az első jelentések szerint a robbanásban tízen megsebesültek, közülük ketten válságos állapotban vannak. Maga a merénylő a helyszínen meghalt.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a kamikáze be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. Ugyanakkor a rendőrség azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt, hogy felszálljon egy induló járatra, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag kézi szatyra láttán. Így sikerült elkerülni a súlyosabb tragédiát.

Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el egységeinek az ország egész területén.

Eddig még egyetlen szervezet sem vállalta a merényletet, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben megöltek öt palesztin aktivistát.

A Palesztin Hatóság nevében Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter elítélte a merényletet, és a tűzszünet tiszteletben tartására szólított fel. Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztviselője viszont úgy vélekedett: ez az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására, mert e nélkül nem lehet előrehaladás az izraeli-palesztin rendezési folyamatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Interjú egy izraeli főrendőrrel

Az izraeli rendőrség kommunikációs osztályának vezetője ki lehetne más, mint egy magyarajkú tiszt. Dr. Erán Iszrael, aki Temesváron született, négyévesen érkezett Izraelbe 1952-ben, de 35 évig alig beszélte szülei nyelvét. Ám beiratkozott az ELTÉ-re Budapesten, a közelmúltban doktorált, így újra belejött a magyarba. A hvg.hu-nak éppen akkor adott adott interjút, amikor az utolsó kitelepítésre szánt falu, Szanur kiűrítésével végeztek.

hvg.hu Világ

Zsidó identitás a mai Izraelben

Els van Diggele könyve megpróbál rávilágítani a palesztinok és zsidók közti ellentétek mögötti belpolitikai problémák gyökerére, egyúttal az egész kérdést történelmi kontextusba helyezni.

MTI Világ

A rendőrség behatolt két ciszjordániai telepre

Több száz izraeli rendőr hatolt be a torlaszokon keresztül Homes ciszjordániai zsidó telepre kedden napkelte után, hogy kiköltöztessék a telepeseket, és eltávolítsák az őket támogató szélsőségeseket.

MTI Világ

Izrael befejezte a zsidó telepek kiürítését

Az izraeli rendőrség és hadsereg különleges alakulatai megtörték kedden a ciszjordániai Szanur és Homes zsidó telepek felszámolásával szemben tanúsított ellenállást, s ezzel befejeződött a kijelölt 25 zsidó telep kiürítése a megszállt palesztin területeken - jelentette be a szanuri és homesi feladatot végrehajtó erők vezetője, Méir Ben-Isai.

MTI Világ

Tanácsadói pártja elhagyását javasolják Saronnak

Ariel Saron izraeli kormányfő tanácsadói közül egyre többen hajlanak arra a véleményre, hogy a miniszterelnöknek el kellene hagynia jelenlegi pártját, a Likudot, és a következő parlamenti választásokra új pártot kellene alapítania - írta a Háárec.

MTI/hvg.hu Világ

Szeptember közepéig mindent felszámolnak Gázában

Két ciszjordániai telep lakosainak kényszerkitelepítésével Izrael befejezte kedden az Ariel Saron kormányfő szétválasztási tervében kijelölt 25 zsidó telep kiürítését a megszállt palesztin területeken.

MTI Világ

A Hamász nem teszi le a fegyvert

A Hamász radikális palesztin szervezet a Gázai övezetből történt izraeli kivonulás után sem teszi le a fegyvert, hanem egész Palesztina felszabadítására készül.

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén