szerző:
MTI

Megerősítette szombaton a madárinfluenza-vírus emberre is halálos változatának kimutatását egy romániai mintában a brit mezőgazdasági tárca felügyelete alatt működő laboratórium, amely egyébként csak hétfőn tervezte közzétenni a vizsgálati eredményt.

Az agrárkérdésekben is felelős brit környezetvédelmi,élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) állatvírustani laboratóriumába csütörtökön érkezett egy kacsatetem, amelyet a romániai Duna-delta vidékén gyűjtöttek be.

A Londontól délre, Weybridge-ben működő tudományos intézet még szombat reggel is azt közölte, hogy a hivatalos vizsgálati eredmények hétfőn lesznek meg, de miután román részről elhangzott a H5N1 vírus azonosításáról szóló bejelentés, a laboratórium megerősítette a kórokozó izolálását a vizsgálati mintában.

A DEFRA szóvivője mindazonáltal Londonban azt mondta, további vizsgálatra van szükség annak kiderítésére, hogy a romániai mintában kimutatott vírus pontosan honnan ered, és milyen mértékben hasonlít a Törökországban is fellelt madárinfluenza-törzshöz.

A brit kormány bejelentette, hogy összesen 15 millió dózist rendelt a H5N1 vírus elleni leghatékonyabb szernek tekintett Tamiflu gyógykészítményből, de határozottan óvta a lakosságot a pániktól, mondván, továbbra is kizárólag állat-, nem pedig humánegészségügyi problémáról van szó.

Londonban közölt kutatási eredmények eközben valamelyest megkérdőjelezték a Tamiflu hatékonyságát: a Nature című, Londonban szerkesztett nemzetközi tudományos magazin jelentése szerint japán kutatók olyan madárinfluenza-vírust találtak, amely részlegesen ellenáll a svájci készítménynek.

A tanulmány szerzője, Kavaoka Josihiro, a tokiói és a wisconsini egyetem víruskutató professzora szerint az ellenálló kórokozót egy vietnami beteg szervezetében mutatták ki. A vizsgálati alany nagy dózisú Tamiflu-kezelésben részesült, és meggyógyult, de a japán kutatók a páciens felépülése után, az általa szolgáltatott mintában találtak néhány olyan H5N1 vírust, amely részben ellenállónak bizonyult a svájci készítménnyel szemben.

A kutató szerint ez nem meglepő, de jelzi, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha párhuzamosan más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Uniós válságcsúcs a madárinfluenza miatt

Rendkívüli találkozót tartanak az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri a jövő héten az Európába érkezett madárinfluenza miatt - közölték diplomáciai forrásból pénteken Brüsszelben.

MTI Világ

Megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét a romániai tetemekben

A London melletti európai laboratóriumban kimutatták a madárinfluenza-vírus veszélyes, H5N1 típusának jelenlétét a Romániában vett mintákban - jelentette be a romániai hírközlő szerveken keresztül szombat délelőtt Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter.

MTI Itthon

Madárinfluenza: már nem titkos a válságterv

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv pénteken. A kormány ezen a héten eközben óva intik a pániktól az európaiakat a madárinfluenza ügyében: ez egyelőre állatbetegség, s ha át is alakulna emberi kórrá, mindenekelőtt Ázsia lenne veszélyben.

MTI Világ

Nem találják a madárinfluenzát Romániában

Egyelőre negatívnak bizonyult minden madárinfluenza-gyanús mintán Romániában elvégzett vizsgálat eredménye - jelentette be szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője.

MTI Világ

Madárinfluenza: teljes határzár a magyar-román határon

Pozitívaknak bizonyultak azok vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek – közölte csütörtökön a brüsszeli bizottság, hozzátéve, hogy meg fogja tiltani minden romániai élő szárnyas és az azokból készült termékek exportját.

Hét nap

EURÓPAI MADÁRINFLUENZA

Az Európai Unió hétfőtől betiltotta a szárnyas állatok és a toll importját Törökországból, mivel az országban...

MTI Itthon

Kell-e félnünk a madárinfluenzától?

A madárinfluenza miatt pánikra nincs ok, de a járvány terjedése ellen hatékony intézkedésekre van szükség. A megelőzést szolgálja az a vasárnapi intézkedés, amely importtilalmat rendelt el a Romániából származó húsra, élőállatra és tollra, miután az elmúlt héten a Duna-deltát felölelő Tulcea megyében és néhány környező vidéken gyanús vadmadártetemeket fedeztek fel és háztáji gazdaságokban baromfipusztulás volt.

Videó: Hatalmas borulás lett a Lada Vesta rendőrségi bemutatójának vége

Videó: Hatalmas borulás lett a Lada Vesta rendőrségi bemutatójának vége

Kedvenc ételeivel búcsúztatják Benke Lászlót

Kedvenc ételeivel búcsúztatják Benke Lászlót

Gulyás Gergely: Minden magyar felelős minden magyarért

Gulyás Gergely: Minden magyar felelős minden magyarért

Feldmár András: Őszintén mesélek

Feldmár András: Őszintén mesélek

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Matteo Salvini az amerikai alelnökkel találkozott, de Trumpnak udvarolt

Matteo Salvini az amerikai alelnökkel találkozott, de Trumpnak udvarolt