szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Titkos fegyenctelepeken vallatja a CIA az al-Kaida terroristáinak vélt rabokat - állítja a The Washington Post. A lap szerint a börtönök az Egyesült Államokon kívül, többek között Kelet-Európában vannak.

Egy - még a szovjet időkben - Kelet-Európában létesített fegyenctelepen, valamint a világ más térségeiben is titokban őrzi és hallgatja ki az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét - írta a The Washington Post című napilap az internetes honlapján ma megjelent cikkében, jól értesült amerikai és külföldi hivatalos személyekre hivatkozva.

Négy éve, nyolc országban kezdték meg ezeknek a fegyintézeteknek a kiépítését. A fegyintézetek hálózata kiterjed Thaiföldre, Afganisztánra, a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontra, és néhány kelet-európai demokratikus államra is - írja a The Washington Post.

A lap szerint a globális, titkos börtönhálózat a terrorizmus elleni CIA küzdelem egyik központi eleme. Működésének hatékonysága függ a külföldi titkosszolgálatok tevékenységétől is.

A létesítmények létezését és elhelyezkedésüket a Fehér Ház, a CIA, az Igazságügyi Minisztérium dokumentumai "fekete telepek" elnevezéssel tartják nyilván. Ezek az anyagok csak egy szűk kör számára, így az elnök, az amerikai illetékesek, illetve a befogadó országok illetékes szervei élén állók számára hozzáférhetőek - mutatott rá a The Washington Post.

A rabokat teljesen elzárták a külvilágtól, nem illetik meg őket a foglyokra vonatkozó jogok, és kizárólag csak a CIA ügynökei látogathatják, illetve beszélhetnek velük - írta a lap, amely megjegyezte: Washington azért üzemelteti ezt a titkos börtönhálózatot, mert az amerikai törvények tiltják, hogy az Egyesült Államok területén ilyen körülmények között tartsanak őrizeteseket.

A The Washington Post szerint azok a kelet-európai országok sem ismeretesek, amelyeket bevontak a programba. A lapnak nyilatkozók ezt azzal indokolták, hogy ezeknek az államoknak a felfedése visszavetné a terrorizmus elleni küzdelmet, a szóban forgó országokat pedig súlyos terroristaveszélynek tenné ki.

A "fekete telepek" világméretű kiépítésének a gondolata a lap szerint Washington és New York ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után fogalmazódott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Jogszerű a terroristagyanús személyek vagyonának zárolása

Az Európai Bíróság döntése szerint az Európai Uniónak joga van zárolni azon emberek vagy szervezetek vagyonát, akik a terroristagyanús személyek ENSZ által vezetett listájára felkerültek. Az EU-nak ezt a jogát egy olyan, Svédországban élő csoport vitatta a bíróság előtt, amelynek vagyonát az EU 2001-ben zároltatta.