szerző:
hvg.hu

Az Antarktisz, az Andok, Európa "legmagasabb csúcsa", Dubai és egy japán síparadicsom várja azokat, akik pingvinek, műhópelyhek és gazdag oroszok között szeretnék tölteni téli szabadságukat.

Az evakuálás nincs az árban - Weddell-tenger, Antarktisz

Karácsonyozzon az Antarktiszon, és vegyen részt egy Weddell-tengeri ünnepi hajóúton – legalábbis ezt ajánlják a helyet ismerő utazásszervezők, akik „érintetlen tengert” és „igazi felfedező utat” ígérnek. Az Argentína egyik déli városából induló, 12 napos túrán pingvin kolóniák tömegével, hatalmas jéghegyekkel, különleges madarakkal és szerencsés esetben bálnákkal találkozhat a vendég. Az utasok ellátogatnak egy kutatóközpontba is, és ha az időjárás engedi, akkor partra szállhatnak az Elephant Island-en is, ahol Ernest Shackleton tengerészei várakoztak, amikor az elszánt felfedező – sikertelen Antarktisz expedíciója után – segítségért ment.

© www.antarcticconnection.com
A különleges hajóút ára 1 millió 200 ezer forinttól kezdődik, de egy jobb helyen lévő kabin esetében 2 milliós is lehet a számla. Az ár tartalmazza a repülőtéri transzfereket, az idegenvezetők közreműködését és az étkezéseket is, valamint orvosi ellátást, de magunknak kell állni az italok árát és a telefonszámlát, baleset esetén pedig az evakuálás költségeit.

Mindehhez célszerű hozzászámolni a Budapest - Buenos Aires repülőjegy árát, amely az ünnepi főszezonra való tekintettel 200 ezer forint körül kezdődik. Az argentin fővárosból pedig helyi járattal juthatunk le a dél-amerikai földrész egyik legdélibb csücskébe, a hajó kikötőjébe, Ushuaia városába.

Amit Castro lefitymált - Ski Portillo, Chile

Az egész az 1880-as években, a vasútépítéssel kezdődött – mesélhetik a chilei síoktatók az Andokban pihenő turistáknak, amikor azok 3000 méter magasan a pálya nyitásáról kérdezősködnek. Az igazi áttörés azonban az ötvenes években történt, ekkor két amerikai fiatalember vásárolta meg a területet. 1965-ben már világkupát szerveztek, majd a politikai és sportélet legismertebb nevei pihentek itt. A Kennedy család többször látogatott Portillo-ba és Fidel Castro is töltött itt egy kis időt, bár azt állította, hogy nem tartja túl lenyűgözőnek a tájat és egy kiadós ebéd után is bármikor meg tudná mászni a hegyeket.

© www.skiportillo.com
A vendégek részére kialakított pályák a kezdők számára biztonságos lejtőktől a szinte függőleges hegyoldalakig terjednek.

Előszezonon kívül 200 ezer forint, míg főszezonban ennek három-négyszerese is lehet a hegyekben eltöltött hét ára.

Ebben benne van a szállás költsége, a síbérlet, napi négyszeri étkezés, valamint a fitnesz és szórakoztató programokon történő részvétel.

Amennyiben az utazás mellett dönt valaki, akkor 600 ezer forinttól kaphat repülőjegyet a chilei fővárosba, Santiagóba, ahonnan kétórányi autóútra van Portillo.Az űrhajótól a helikopterig - Mt. Elbrus, Oroszország

A szovjet elit egykor kedvelt pihenőhelyén ma már inkább újgazdag oroszok és külföldi síelők mulatják az időt vagy keresnek új kihívásokat. A hely, amely valaha nagyreményű atléták és űrhajósok gyakorlóterepe volt, ma Dél-Oroszország legnagyobb sportközpontjával várja az idelátogatókat. A kaukázusi Mount Elbrus Európa legmagasabb - 5642 méteres - síelésre alkalmas hegye (a „legmagasabb” jelzőt a Mount Blanc miatt gyakran vitatják a franciák és az olaszok). Az Elbrusi Sícentrum pályái a Cheget és az Elbrus csúcsairól futnak le, 3-4000 méter magasan lankás és meredek lejtők egyaránt vannak.

© www.goelbrus.com
Aki különlegesebb élményre vágyik, az részt vehet egy „helikopteres síelésen” is, amikor olyan magasra viszik fel, ahol előtte sem madár, sem másik síelő nem járt. A sícentrumban 35 kilométernyi, különböző nehézségű pálya és 12 felvonó, szervezett, több napos túrák, valamint egy különleges nemzeti park flórája és faunája teheti tartalmassá az itt eltöltött időt. 200 ezer forintért már részt vehetünk egy 8 napos sí- és gyalogtúrán, 500 ezerért pedig egy szintén 8 napos, helikopteres síelés(ekkel) egybekötött kiránduláson.

Persze el is kell jutni a különleges kikapcsolódás helyszínére. Ezt Moszkván vagy Tbiliszin keresztül tehetjük meg, ahova 90 ezer forintért már válthatunk repülőjegyet. A nagyvárosokból helyi járattal utazhatunk tovább a hegyekbe.

Síeljen sivatagban! (Oldaltörés)

Sivatagi show – Dubai, Arab Emirátusok

A világ első sivatagi fedett síkomplexuma, a Ski Dubai december 2-án nyílik Dubai-ban, az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb városában. Bár kint 45 fok is lehet, a csarnok menedzsmentjének ígérete szerint az Atlasz hegységről mintázott „lankák” között fagypont alatt marad a hőmérséklet. A több mint húszezer négyzetméter alapterületre hatezer tonna havat szánnak, amely mindenütt eléri majd az 50 centimétert és szállingózni fog folyamatosan.

© www.skidxb.com
Az 1500 vendég befogadására alkalmas, 85 méter magas csarnokba öt pályát is építettek. A leghosszabb 400 méteres, és egy olyan kanyar van benne, amely miatt a tetejéről induló síelő nem láthatja az alját – így is biztosítani szeretnék, hogy valósághű és izgalmas élményben legyen részük a betérőknek. A léc helyett snowboardot választó vendégekre is gondoltak a tervezők, ők egy kilencven méter hosszú pályán próbálhatják ki tudásukat.

Egy felnőtt napijegyért 12 ezer forintot kell fizetni, de ha tíz alkalmas bérletet vált a látogató, akkor megspórolhatja egy belépő árát. Oktatás is kérhető, csoport esetén 90 perc közel 8000 forint, de privát órára is befizethet a tanulni vágyó 17 ezer forintért. Az árak tartalmazzák a síeléshez és snowboardozáshoz szükséges felszerelést is.

A Dubai-ba szóló jegyet - az ajánlatok szerint - már 110 ezer forintért is válthatunk, de ez az ár elérheti a félmilliót is, attól függően, hogy pontosan mikor és milyen légitársasággal utazunk.

Sérült medve, hideg hó, meleg víz - Nozawa Onsen, Japán

A világ egyik legrégebbi síparadicsoma Japánban van. A Naganótól 30 kilométerre fekvő Nozawa Onsen felfedezéséről több történetet is mesélnek a helyiek. Az egyik szerint aszkéta pap találta meg a helyet, míg mások azt beszélik, hogy egy sérült medve beszélt róla egy vadásznak. A hivatalos iratok szerint azonban sokkal inkább a földből feltörő melegvíznek köszönhette népszerűségét.

Ma már azonban kezdő és tapasztalt síelők számára is kihívást jelentő pályái vonzzák a turistákat. Huszonkét felvonó és 50 kilométer hosszú pálya várja a Japán egyik legnagyobb síkomplexumába látogatókat. Lesiklás, sífutás és síugrás egyaránt szerepelhet a programban, éjszaka pedig különleges síprogramokat szerveznek, és néhány éve a snowboardosok előtt is megnyíltak a kapuk. Van símúzeum, hóember fesztivál és 13 különleges fürdő is, ha nagyon átfáznának a téli sportok szerelmesei. (Az idei naganói paraolimpia néhány versenyszámának is az itteni pályák adtak otthont.)

7500 forintért napijegyet válthatunk és 3000 forintért éjszaka is pályán lehetünk. Szállodai szobát már 15 ezer forintért is bérelhetünk, és a hotelek többségében pályabérlettel együtt kínálják a szobákat. A helyi árak tehát nem olyan magasak, de a repülőjegy a legideálisabb esetben is 200 ezer forint Tokióig, ahonnan közel két és félóra még a japán síparadicsom.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szerte Európában támad a tél

Jelentős fennakadásokat okozott a korán lehullott hó Európa számos országában, az utakon rengeteg közlekedési baleset történt, a repülőjáratok több helyütt késtek, sőt néhányat töröltek.

Gazdaság

Nyaralás külföldön: tippek pórult járt utasoknak

Az utazási irodák katalógusaiban látottaktól a valóságban erősen eltérhetnek az egyéni vagy társasutakban ajánlott külföldi szálláshelyek, programok és az ellátás is. Ez azonban csak a kiutazás után derül ki, panaszkodni pedig nem mindig érdemes. Hosszas egyezkedésre és időigényes papírmunkára számíthatnak ugyanis azok, akik a saját hibájukon kívül rosszul sikerült utazás miatt kárpótlást kérnek az utazási irodától.

hvg.hu Itthon

Nem tervez nyaralást a magyarok többsége

A külföldre utazók többsége Horvátországban tervezi eltölteni szabadságát, de hódít a belföldi turizmus is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet „Utazási szokások 2005” című jelentéséből.

MTI Világ

A szlovák síbérletek ára nem emelkedik

Szlovákia minél több magyar turistát szeretne elcsábítani Ausztriából: több mint 850 millió szlovák koronába került a szlovák síközpontok idei modernizálása és az infrastruktúra fejlesztése.

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Két magyar film felújított változatát vetítik a Lumiere fesztiválon Lyonban

Két magyar film felújított változatát vetítik a Lumiere fesztiválon Lyonban

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen