szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erdőirtást is felveszik a klímaváltozásról szóló tárgyalások napirendjére, de a Montrealban jelenleg zajló 11. nemzetközi klímakonferencián még nem várható lényegi döntés a kérdésben - közölte csütörtökön az ENSZ egyik illetékese.

"A problémát általánosságban meg kell vitatni, és ezért fogunk tárgyalni róla az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye keretében" - jelentette ki újságírók előtt az izlandi Halldor Thorgeirsson.

Az 1992-ben létrejött Éghajlatváltozási Keretegyezmény az első, üvegházhatással foglalkozó ENSZ-egyezmény, ezt az Egyesült Államok is ratifikálta. Az egyezményhez csatolt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2012-ig történő csökkentését mintegy 40 fejlett ipari ország részéré előíró kiotói jegyzőkönyv aláírását viszont az Egyesült Államok elutasította.

Az erdőirtás valószínűleg a kanadai városban december 9-ig tartó klíma-világkonferencián elfogadandó határozat témája lesz, diplomaták már egyeztetik a dokumentum szövegét - tette hozzá Thorgeirsson.

Az ENSZ-illetékes emlékeztetett, hogy a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid világméretű kibocsátásának 20 százalékért a talajok felhasználásában beállt változások - közöttük az erdőirtás - a felelősek.

Az előkészületben lévő határozat lényegi elemeket nem tartalmaz majd, és ebben a szakaszban semmilyen politikát nem határoz meg, csupán egy ENSZ-szakértői csoportot bíz meg a kérdésre vonatkozó szakmai tanulmány elkészítésével - mondta az ENSZ-illetékes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család