szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A madárinfluenzával fertőződött szárnyasok levágása jelenti a legnagyobb veszélyt arra, hogy a kór az állatokról az emberekre is átterjedjék. A kellően megfőzött, illetve megsütött szárnyasok fogyasztása nem veszélyes - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

Az ENSZ két szakosított szervezete Rómában nyilvánosságra hozott közös jelentésében leszögezte: a rendelkezésre álló értesülések arra utalnak, hogy a betegek többsége akkor fertőződik meg, amikor levágja és házilag feldolgozza a fertőzött, beteg szárnyast, vagyis ekkor a legvalószínűbb, hogy a vírus átvándorol az emberre.
   
A kellően megfőzött, illetve megsütött csirkéket és egyéb szárnyasokat nyugodtan lehet fogyasztani, mindazonáltal a megfertőződött állatokat semmiképpen sem szabad az emberi táplálkozási láncba engedni - figyelmeztetett a két ENSZ-szervezet.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

WHO: Európában felkészültek a madárinfluenza-járványra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfelelőnek ítélte a különböző európai országok nemzeti felkészülési terveit, amelyet egy esetleges madárinfluenza-járvány esetére dolgoztak ki - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott.

MTI Világ

Ukrajnában felbukkant, Jakartában ölt a madárinfluenza

Első ízben jelent meg a madárinfluenza Ukrajna két déli körzetében - közölték szombaton hivatalos források a mezőgazdasági minisztériumban. Időközben az is kiderült, egy ezen a héten elhunyt indonéz nő halálát madárinfluenza okozta, Vietnamban pedig újabb fertőzött gócpontokat fedeztek fel.