WHO: a fertőzött szárnyasok levágása veszélyes

A madárinfluenzával fertőződött szárnyasok levágása jelenti a legnagyobb veszélyt arra, hogy a kór az állatokról az emberekre is átterjedjék. A kellően megfőzött, illetve megsütött szárnyasok fogyasztása nem veszélyes - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

  • MTI MTI
WHO: a fertőzött szárnyasok levágása veszélyes
Az ENSZ két szakosított szervezete Rómában nyilvánosságra hozott közös jelentésében leszögezte: a rendelkezésre álló értesülések arra utalnak, hogy a betegek többsége akkor fertőződik meg, amikor levágja és házilag feldolgozza a fertőzött, beteg szárnyast, vagyis ekkor a legvalószínűbb, hogy a vírus átvándorol az emberre.
 
A kellően megfőzött, illetve megsütött csirkéket és egyéb szárnyasokat nyugodtan lehet fogyasztani, mindazonáltal a megfertőződött állatokat semmiképpen sem szabad az emberi táplálkozási láncba engedni - figyelmeztetett a két ENSZ-szervezet.