szerző:
MTI

Tony Blair brit miniszterelnök EU-költségvetési tervezetével megsérti barátait, de megsérti az elveket is - szögezi le keddi számában a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív lap európai kiadása (WSJE).

Az újság emlékeztet rá, hogy Tony Blair idén júniusban még azt hangoztatta: Európa számára nem lehet modern költségvetés egy olyan tervezet, amely még 10 év múlva is a pénz 40 százalékát a közös agrárpolitikára költi. "Ám megmagyarázhatatlan módon a brit kormány tegnap pontosan ilyen költségvetést javasolt" - olvasható az amerikai lap vezércikkében, hozzátéve: ráadásul főnökének ígéreteivel szemben Jack Straw brit külügyminiszter jelezte, hogy London kész feladni 8 milliárd eurót a briteknek járó visszatérítésből, méghozzá anélkül, hogy cserébe az EU kötelezettséget vállalna a közös agrárpolitika reformjára. "S hogy a britek miként akarják továbbra is boldoggá tenni a mezőgazdasági támogatásoknak mára teljesen rabjaivá vált franciákat? Hát úgy, hogy a szükséges költségvetési megtakarítások többi részét Nagy-Britannia korábbi jó barátaitól, a keleti tagországoktól veszik el."

A lap szerint a felzárkóztatásra fordított összegek kétségkívül nem az adófizetők pénzének leghatékonyabb elköltési módját jelentik - de az európai szolidaritás kézzelfogható szimbólumaként szolgálnak. S ráadásul az is biztos, hogy ezen országok modernizálódásának segítésével az EU-pénzeket még így is sokkal jobban használják fel, mintha a mezőgazdaság támogatására költenék. "Hogy Blair miért akarja aláásni különleges kapcsolatrendszerét ezekkel az államokkal, amelyek pedig osztják az erős transzatlanti kapcsolatrendszer és piacgazdaság kialakítására vonatkozó elképzeléseit, s mindezt egy régi, brüsszeli típusú kompromisszumért? Rejtély" - szögezi le az amerikai lap.

A WSJE szerint lehetséges, hogy a brit miniszterelnök tettéért az eurokratáktól elismerő vállon veregetést kap majd, amiért "kimozdította Európát a holtpontról." Ám Blair ezért a "győzelemért" magas árat fizet majd, mind Nagy-Britannia hosszú távú érdekei, mind saját otthoni politikai helyzete szempontjából.

Economist: Blairre kemény küzdelmek várnak (Oldaltörés)

Mr. Blair-nek jutott a kényelmetlen szerep, hogy megpróbálja az EU vezetőit egyezségre bírni a 2007 és 2013 közötti keretköltségvetés ügyében. Szerencsétlen módon ennek éppen ő maga az egyik legkomolyabb akadálya - írja szerkesztőségi kommentárjában a brit The Economist. A tekintélyes gazdasági lap emlékeztet: noha az Unió lakosságának mindössze öt százalékát jelentik a mezőgazdasági termelők, igen nagy felfordulást képesek előidézni. Tony Blairnek ki kellett kerülnie a közös agrápolitika csapdáját, így aztán a kiadások kurtítását más költések terhére vázolta fel hétfőn hivatalosan is nyilvánosságra került javaslatában. Blair most hajlandóságot mutat a Margaret Thatcher, akkori brit miniszterelnök által 1984-ben kiharcolt és eddig szent tehénként kezelt rabatt jelentős csökkentésére, vagy egyszeri 8 milliárd eurós befizetésre, cserébe az EU összes költésének visszafogásáért, melynek első lépéseként a kohéziós támogatásokat és a vidékfejlesztési pénzeket nyirbálná meg. A költségvetés kérdése azonban még ezzel sincs lezárva: Blair terve azt is tartalmazza, hogy 2008-ban napirendre kell tűzni az EU pénzügyeinek teljes reformját.

Miután az EU költségvetését mind a 25 tagállamnak ratifikálnia kell, „Blairnek keményen meg kell küzdenie azért, hogy javaslata, vagy valami ahhoz hasonló, keresztülmenjen” - írja az Economist. Blair csütörtökön és pénteken kampányol az ügyért a tagállami kormányoknál, és itt most elsősorban az kelt figyelmet, hogy Jacques Chirac kimarad a sorból. A cikkíró szerint ennek oka az lehet, Blair úgy véli, a franciákat kellően megnyugtatja, hogy az agrártámogatások ügyét egyelőre nem bolygatja a javaslat. A tervezet legnagyobb vesztese kétségkívül a bővítési folyamat: a tavaly csatlakozott országoknak és a csatlakozás előtt állóknak kellene megfizetniük a kompromisszum árát. Ennek ugyanakkor az lehet a politikai haszna, hogy az unió keleti kibővülését elfogadottabbá teheti a „nyugatiak” körében, akiknek az alkotmányos szerződésre adott elutasító szavazatait nagyrészt a szegények beáramlásától való félelem motiválta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Blair nem kommentálja a négyek levelét

A brit kormány nem kommentálta azt a hírt, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország vezetői közös levélben hívták fel Tony Blair brit miniszterelnök figyelmét az EU-költségvetés elmaradásának veszélyeire.

MTI Itthon

Nem tudott megegyezni Blair és a V4

Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján.

MTI Világ

A kormányfő szerint elfogadhatatlan Blair javaslata

Elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi televíziós interjúban Tony Blair brit kormányfő javaslatát, hogy 170 milliárd euróval csökkentsék a következő EU-költségvetési tervezetet.

MTI Itthon

Blair Budapesten egyeztet a V4 országokkal

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról lesz szó a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország és az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök mai budapesti találkozóján.

MTI Itthon

Gyurcsány felhívta Blairt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az uniós költségvetés csökkentésével kapcsolatos brit elképzelést Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden.

Gazdaság

„Blair javaslataiban volt ráció”

A visegrádi négyeknek nincs költségvetési stratégiájuk, ezért utasították el, végiggondolásuk helyett Tony Blair javaslatait. Magyarországon sincs végiggondolva, hová akarunk a nemzeti fejlesztési tervben eljutni, „mindenki összevissza beszél” – fejtette ki Csaba László közgazdász, a CEU professzora a hvg.hu nak adott interjúban.

MTI Világ

A visegrádi kormányfők levelet írtak Tony Blairnek

Az Európai Unió négy újonnan csatlakozott tagállama, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia levélben az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair tudomására hozta, hogy a közös európai költségvetésre vonatkozó megállapodás hiánya "súlyosan alááshatja" az EU bővítésébe vetett bizalmat – jelentette kedden este budapesti keltezéssel az AFP.

MTI Itthon

Tárgyalt-e Gyurcsány Blairrel Ferihegy sorsáról?

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője arra vár választ, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megígérte-e Tony Blairnek, hogy a Budapest Airportot a British Airport Authority (BAA)veheti meg. A magyar és a brit miniszterelnök csakis az Európai Unió költségvetéséről tárgyalt - reagált a kormányszóvivő.

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

Többezres leépítésre készül a BMW

Többezres leépítésre készül a BMW

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiának adományozta a hagyatékát

97 százalékon várják a hideget a magyar gáztárolók

97 százalékon várják a hideget a magyar gáztárolók

Magyarország a férfi után a női kézilabda Eb-t is megrendezné

Magyarország a férfi után a női kézilabda Eb-t is megrendezné

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról