szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ leggazdagabb emberét, Bill Gateset, feleségét Melindát, valamint az ír rockénekes és békeharcos Bonót választotta az idén az év emberének a Time című amerikai hírmagazin a szegénység csökkentése, az ínséget szenvedők megsegítése érdekében kifejtett nemzetközi közéleti szereplésük elismeréseként.

A Time vasárnapi bejelentésében emlékeztetett rá, hogy a 2005-ös év a jótékonyság rendkívüli esztendeje volt, az emberek rekordösszegeket adományoztak az olyan súlyos természeti csapások károsultjainak, mint a Dél-Ázsiában pusztító tengerár, vagy az Egyesült Államok déli partjait sújtó Katrina hurrikán. A természeti csapások mellett azonban olyan, a sajtó címlapjain ritkán szereplő, naponta pusztító katasztrófák is sújtják a világot, mint a szegénység, a járványok, és az ellenük folyó harcban szerzett rendkívüli érdemeket a "három szamaritánus".

A Gates házaspár a Time méltatása szerint a világ legnagyobb, 29 milliárd dolláros jótékonysági alapját hozta létre: a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Az alapítvány a Time számítása szerint legalább hétszázezer életet mentett meg a szegény országokban különféle oltási programok támogatásával. Az alap egyebek között komputereket adományozott és internetes hozzáférést biztosított 11 ezer könyvtárnak és ösztöndíj-alapok támogatásával segíti a fiatalokat az elmaradott országokban.

A Time Bono rockénekesnek (polgári neve Paul Hewson) azt a fáradhatatlan közéleti szereplését ismerte el, amellyel a gazdag országokat a szegények adósságának az elengedésére ösztökéli. Bono ehhez számos politikai szövetségest szerzett a világon és Amerikában is. Az U2 együttes 45 éves énekesét nemrég még a Világbank lehetséges elnökjelöltjei között is emlegették.

A hétfőn megjelenő számban külön cikk "az év partnereinek" nevezte Bill Clinton és idősebb George Bush volt amerikai elnököket a dél-ázsiai cunami és a Katrina hurrikán károsultjainak az érdekében végzett jótékonysági tevékenységükért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Brian Wilson az Év embere

Brian Wilsonnak, a Beach Boys együttes volt tagjának és szerzőjének ez az év nem várt visszatérést hozott: évtizedek után most fejezte be Smile című elfeledett albumát s 2004-ben az Év embere lett a MusiCare alapítvány szerint.