szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A baljós történelmi előzmények miatt esetleg nem III. Károly, hanem VII. György néven lép majd trónra Károly brit trónörökös – írta a karácsonyi brit sajtó.

A The Timesnak a walesi herceg "két bizalmas jó barátját" idéző értesülése szerint "komoly formában szóba került", hogy a trónörökös György néven lesz király, mert a Károly uralkodói névhez „oly sok szomorúság fűződik".

I. Károly az egyetlen angol uralkodó volt, akit kivégeztek. Az angol polgárháborút betetőző, 1649-ben végrehajtott lefejezését követte Oliver Cromwell puritán köztársaságának átmeneti időszaka. Az 1660-as restaurációval, 18 évi száműzetés után trónra került II. Károly főleg egymást váltó szeretőiről híresült el. Mindemellett sokan a III. Károly uralkodói nevet is már foglaltnak tekintik. II. Jakab, az utolsó, trónjáról elűzött katolikus angol király unokáját, Károly herceget, népszerű nevén „Bonnie Prince Charlie"-t, aki katonai erővel próbálta meg elérni a Stuart-restaurációt a XVIII. század közepén, hívei annak idején III. Károly királyként tartották számon.

Károly jelenlegi trónörökös nagyapja, VI. György király – a mostani uralkodó, II. Erzsébet királynő korán elhunyt édesapja – ugyanakkor az angol monarchia történetének egyik legnépszerűbb koronás fője volt. A walesi herceg emellett legalább olyan megalapozottsággal választhatja a György nevet uralkodásához, mint a Károlyt, hiszen annak idején Károly Fülöp Artúr György névre keresztelték.

A névmódosítással Károly még csak úttörő sem lenne az angol királyok és királynők között: a legutóbbi hat angol uralkodó közül négy nem azon a néven lépett trónra, amelyen trónörökösként nyilvántartották. Viktória királynő például Alexandrina néven született, VI. György király, II. Erzsébet királynő édesapja pedig Albert hercegként volt ismert, amíg bátyja, VIII. Eduárd lemondása után, számára is váratlanul, a brit trónon nem találta magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Agrártámogatás hercegeknek, minisztereknek

Dániát és az Egyesült Királyságot követően Hollandiában is kampány indult annak érdekében, hogy az uniós mezőgazdasági támogatások felhasználása átláthatóbb legyen.

MTI Világ

Dollármilliók egy szaúdi hercegtől az iszlám tanulmányozására

Két neves amerikai egyetemnek - a massachusettsi Cambridge-ben működő Harvardnak, és a washingtoni Georgetowni Egyetemnek - 20-20 millió dollárt adományozott al-Valid bin Talal herceg, a szaúdi királyi család tagja azzal a megkötéssel, hogy a pénzt az iszlám és a muzulmán világ tanulmányozását elősegítő programokra kell fordítani.

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

SZFE: Kiderült, kik indítanak osztályt, Vidnyánszky Attila is rajta van a listán

SZFE: Kiderült, kik indítanak osztályt, Vidnyánszky Attila is rajta van a listán