szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Sok fejtörést okoz az EU vezetésének Románia és Bulgária közelgő EU-csatlakozása. Új iskolákat és óvodákat kell létesíteni például a két országból érkező tisztviselők gyermekei számára.

Tudományos ülésszakok keretében ismertetik az EU jelenlegi és délkelet-európai tisztviselői közötti kulturális különbségeket. Továbbá az Európai Bizottság dokumentumait cirill betűkkel is ki kell majd nyomtatni.

Az EU 2007. január 1-re tervezett újabb bővítése 850 új tisztviselő alkalmazásával jár - közölte az Európai Bizottság. 2005 februárjában az illetékes munkaügyi hivatalhoz 14 ezer jelentkezés érkezett a 850 állásra, amelyeket szakaszosan töltenek majd be.

Az eurokraták gyermekeinek szánt óvodák túlzsúfoltak, az újak hosszú várakozási listák végére kerülnek fel. 2007-ben és 2008-ban Brüsszelben két új óvoda nyílik, addig új helyiségeket bérelnek a jelenlegi gyermekintézmények bővítésére. 2009-ben Laekenben megnyílik az Európai Iskola, amely ezer diákot befogadó líceum lesz. Az Európai Bizottság addig nehéz időszakot jósol a romániai és bulgáriai tisztviselőknek és gyermekeiknek.

Az EU központi könyvtárában a legnagyobb kihívást egy cirillbetűs szoftver üzembe helyezése jelenti. A könyvtárnak román és bolgár nyelvű szótárakat és más könyveket is be kell szereznie, ám addig nem fog bevásárlásba, amíg nincsenek a két nyelvet ismerő alkalmazottai.

Az Európai Parlamenthez eljuttatott bizottsági jelentésben, amely a két ország „fogadásának” feladatait összegzi, előkészítő képzések terve is szerepel: a Bizottság igyekszik felkészíteni jelenlegi alkalmazottait az újonnan érkező kollégákkal való együttműködésre. Isten hozott, román és bolgár kollégáink! címmel Luxemburgban külön programot szerveznek, amelynek keretében a kulturális különbségek szakmai összefüggéseire összpontosítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Csúszhat Románia EU-csatlakozása

A kedden nyilvánosságra kerülő országjelentés kiszivárgott hírek szerint azt állapítja meg, hogy Romániában gyorsabban folynak a reformok, mint Bulgáriában - írja a Transindex.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

MTI Világ

Nem döntöttek a román és a bolgár EU-csatlakozás halasztásáról

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozza a Romániáról és Bulgáriáról szóló éves országjelentéseit, de ezekben - a korábbi várakozásokkal ellentétben - egyelőre nem tesz javaslatot arra, hogy egy évvel el kell-e halasztani a két ország EU-belépését.

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió