Letaszította a trónról a Manchester Unitedet a Real Madrid, mely a világ leggazdagabb futballklubja lett. A spanyol csapat éppen azoknak a játékossztároknak köszönheti gazdagságát - főként az éppen a Unitedtól átcsábított Beckhamnek -, akik a pályán az előző szezonban nem nagyon csillogtak.

Igencsak bánhatják a Manchester Unitednél (MU), hogy két évvel ezelőtt elengedték Madridba sztárjátékosukat, David Beckhamet. A középpályás eladásáért a brit klub viszonylag nagy összeget, 22 millió fontot kapott ugyan, ám miközben a United bevételei azóta igencsak megcsappantak, Beckham neve ennek a többszörösét hozta a madridi csapatnak. Elsősorban neki tulajdonítják ugyanis, hogy a napokban közzétett adatok alapján a Real Madrid (RM) a június 30-án véget ért pénzügyi évében rekordösszegű, 275,7 millió euró bevételt ért el, 17 százalékkal többet az előző évinél. A nagy ugrás nem annyira Beckham és társai pályán nyújtott játékának, sokkal inkább a klub új felfogású menedzselésének köszönhető.

A rekordbevételt ugyanis úgy érték el, hogy a királyi gárda a tavalyi szezonban egyetlen címet sem szerzett, játéka pedig meg sem közelítette a korábbi évekét. Sőt a hatalmas pénzekért szerződtetett sztárok, az úgynevezett galaktikusok többször is kínos vereséget szenvedtek, és lemaradtak az európai élvonal mögött.

HVG
A pénz mégis dőlt a kasszába. Ez pedig Florentino Pérez érdeme, aki 2000-ben került a klub élére, és azóta közel 500 millió eurót költött játékosvásárlásra (HVG, 2004. december 3.), és mintegy 800 milliót a focisták fizetésére. Pérez nem sajnálta a pénzt a csillagok - Beckham mellett például Zidane, Ronaldo, Figo, Robinho - szerződtetésére, és kifejezetten olyan játékosokat keresett, akik nemcsak látványosan fociznak, de nevük, személyiségük jól el is adható. Az amerikai filmiparból kölcsönzött marketingmódszerekkel Pérez a pályán kívül is sztárokat faragott a focistákból, amivel hatalmas reklám- és szponzorpénzekre tett szert, egyebek között olyan cégektől, mint a Pepsi, az Adidas vagy a Siemens.

Beckham első madridi éve 67 százalékkal dobta meg a kereskedelmi jellegű bevételeket. Ez elsősorban az RM, illetve a játékosok neveit hordozó, a klub lila-fehér vagy tiszta fehér színében pompázó mezek, valamint szabadidőruhák, zoknik, sapkák, sálak, stoplis és sima sportcipők eladásából származó bevételeket jelöli. A klubnak nemcsak a Bernabeu-stadionban van ajándékboltja, de Madrid sétálóutcájának kellős közepén, a Barajas nemzetközi repülőtéren, pályaudvarokon, üzletközpontokban is meg lehet venni a borsos árú öngyújtókat, dísztálakat, naptárakat, posztereket. E tárgyak eladásából, valamint a szponzori pénzekből származott tavaly a klub bevételeinek közel a fele, a jegyeladás és a tévéközvetítésekből befolyó pénz egyenként nagyjából a negyedét adta.

Második oldal (Oldaltörés)

© AP
A Manchesternél - amely mostani trónfosztásáig nyolc éven át megszakítás nélkül volt a világ leggazdagabb klubja - egész másképp alakulnak ezek az arányok. A kereskedelmi bevételek 27 százalékkal járulnak hozzá a teljes kasszához, míg a jegyek és a tévépénzek 36, illetve 37 százalékkal. Az MU eddig ugyan nem közölte tavalyi pénzügyi adatait, de egy szezonnal korábban 248 millió eurónak megfelelő forgalma volt (2,3 százalékos visszaesés), és mivel azt már jelezték, hogy tovább szűkültek a médiabevételek, az idei összeg jócskán alatta marad majd a madridinak.

A Real megnövekedett bevétele - melyből 6 millió euró illette a civilben az egyik vezető spanyol építőipari csoportot birtokló elnököt - Pérez szerint a klub függetlenségének a záloga. A stabil pénzügyi háttér ugyanis megakadályozza, hogy a klub - mely a szurkolók, pártolótagok többségi tulajdonában lévő sportegyesületként működik - valamely pénzéhes cég vagy dúsgazdag vállalkozó kezébe kerüljön. Ezzel Pérez egyértelműen az MU-ra célzott, amelyet a szurkolók nagy fájdalmára nemrég vásárolt fel Malcolm Glazer amerikai milliárdos (HVG, 2005. május 28.).

Bár a Real-szurkolók is örülnek a klub gyarapodásának, egyre ingerültebbek a gyenge eredmények miatt. Pérez a napokban igyekezett is megnyugtatni őket, hogy a csapat játéka hamarosan a fénykort idézi majd. Az utóbbi fordulókban valóban látszanak a javulás halvány jelei, amiben a legfőbb érdeme az újra nagy kedvvel és gólpasszok tömegeivel játszó Beckhamnek van, akinek a szerződését a múlt héten meg is hosszabbították újabb két évvel. Nem biztos azonban, hogy hosszabbít a brazil Wanderley Luxemburgo edző, akiről úgy hírlik, jövő júniusban feláll a kispadról. Madridi futballberkekben máris a Pérez által állítólag kiszemelt olasz Carlo Ancelotti nevét emlegetik - a Milan azonban hevesen cáfolta, hogy elengedné sikeredzőjét.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

Videójátékfüggő próbálta megmérgezni a családját, mert kikapcsolták a wifijét

Videójátékfüggő próbálta megmérgezni a családját, mert kikapcsolták a wifijét

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Miért vannak mosolygó gombócok a Google főoldalán? Ünnepeljük a falafelt!

Miért vannak mosolygó gombócok a Google főoldalán? Ünnepeljük a falafelt!

Ambrus Attila: Azoknak, akikre ráfogtam a fegyvert, életük végéig rossz emléke lesz rólam

Ambrus Attila: Azoknak, akikre ráfogtam a fegyvert, életük végéig rossz emléke lesz rólam