szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Ahmadinezsádnak egy nemrég felbukkant hír szerint köze volt a teheráni titkosszolgálathoz, s részese volt egy hármas politikai gyilkosságnak is jó néhány évvel ezelőtt, amikor a Forradalmi Gárda tagja volt.

A világsajtót 1986 júliusában bejárta a hír: egy bécsi magánlakásban holtan találtak három iráni kurd vezetőt. A helyszíni szemle alapján az osztrák rendőrség megállapította, hogy a Kurd Demokrata Párt főtitkárát, Abdul Rahman Kaszemlut és helyettesét, valamint egy professzort közelről leadott fejlövésekkel szabályszerűen kivégezték.

Az akkor egymással háborúban álló Irán és Irak egymást vádolta a hármas gyilkossággal, amelynek részletei és elkövetői a mai napig homályban vannak. Egy decemberben előkerült tanú azonban politikai szempontból is roppant bizarr vádat fogalmazott meg: a Teheránból érkezett kivégzőosztag "falazó embere" nem más volt, mint Ahmadinezsád.

Az illető, aki a 16 ével ezelőtti bácsi találkozó egyik résztvevőjére hivatkozik, azt állítja: a Linke Bahngasse 5. számú ház egyik lakásában három iráni diplomata tárgyalt a három kurd politikussal. A téma az iráni kurd kisebbség által szorgalmazott autonómia volt. A beszélgetés közben benyomult a lakásba a kéttagú kivégző osztag, és némi dulakodás után agyonlőtte a három kurdot.

A kommandó harmadik tagja – Ahmadinezsád – a kapualjban várakozott, hogy megakadályozza a kurdok esetleges szökését. A gyilkos pisztolyokat is ő szerezte be előzőleg – állítja "D. tanú". A bécsi rendőrség ezen a néven emlegeti az iráni újságírót, aki 2004 óta Franciaországban bujkál, tartva a forradalmi iszlám állam bosszújától. Először tavaly, Abolhasszán Baniszadr volt iráni miniszterelnök (szintén politikai menekült) versailles-i otthonában beszélt a merénylet részleteiről.

Az osztrák Zöldek parlamenti képviselője, Peter Pilz szavahihetőnek tartja "D. tanú" közlését, ezért azt nyilvánosságra is hozta. Az elmondottak legfontosabb részei egybevágnak azokkal az információkkal, amelyek az osztrák hatóságok titkosított nyomozati anyagaiban szerepelnek – írta a Der Spiegel.

D. hajlandó az osztrák szervek előtt szóban megerősíteni, amit a gyilkosságokról eddig a sajtónak elmondott. A bécsi belső elhárítás telefonon már kapcsolatba lépett az újságíróval, az igazságügyi tárca pedig jelezte, hogy érdekelné a férfi kihallgatása.

Friss hírek szerint jelentkezett egy újabb tanú is, akinek szavahihetőségét most vizsgálja az osztrák rendőrség. Az illető nem kevesebbet állít, mint hogy a hármas gyilkosság napján Bécsben látta Mahmúd Ahmadinezsádot...

Az új iráni államfő egyébként hivatalba lépése óta már több ízben jókora nemzetközi vihart kavart Izrael- és Amerika-ellenes kijelentéseivel, illetve a holokauszt tagadásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hamenei ajatolláh árnyalja Irán elnökének szavait

Teherán egyetlen országot sem fenyeget – szögezte le Szajed Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője Mahmúd Ahmadinezsád köztársasági elnök Izrael-ellenes kijelentései után.

Hét nap

IRÁN KEMÉNYKEDIK

Irán folytatja a nukleáris fűtőanyag gyártását célzó programját, amely teljes mértékben legális - mondta elszántan az...

Hét nap

IRÁNI ATOMFEJLESZTÉS

Teherán vasárnap bejelentette, hogy az uránércből nyers uránt kiválasztani képes berendezést fejlesztett ki saját...

MTI Kult

Irán: Clayderman szólhat, "dekadens" zene nem

Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök arra utasította az állami televíziót és rádiót, hogy ne sugározzanak "dekadens" nyugati zenét, támogassák inkább a nemzeti, illetve az iszlám forradalmat idéző zeneműveket.

MTI Világ

Az iráni elnök Ariel Saron halálában bízik

Ariel Saron halálában bízik Mahmúd Ahmadinezsád - vált ismertté az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentéséből. A pápa a békéért könyörög, de Saron nevét nem említi. A jeruzsálemi orvosok eközben a kormányfő megmentéséért küzdenek.

Világ

Az iráni elnök megerősítette felszólítását Izrael elpusztítására

Megerősítette napokkal ezelőtti felhívását Izrael elpusztítására - a térképről való letörlésére - Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki pénteken Teheránban a szavaival keltett nemzetközi felháborodást és bírálatokat elfogadhatatlannak, "mindenfajta értéket nélkülözőnek" minősítette.

MTI Világ

Negyven nagykövetet vagy képviseletvezetőt hív vissza Irán

A The Times című brit napilap értesülése szerint a mostani konzervatív kormány szemében mérsékeltnek, vagy túlságosan liberálisnak számító misszióvezetőket váltják le, többek között az iráni atomprogramról szóló tárgyalások miatt kulcsfontosságú Londonban, Párizsban, Berlinben, valamint az ENSZ New York-i és genfi székhelyén.

Hét nap

HATÁROZAT IRÁN ELLEN

Irán többször is megsértette az atomsorompó-egyezményben vállalt kötelezettségeit, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa...

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók