szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cemil Cicek török igazságügyi miniszter felszólította pénteken Orhan Pamuk török írót, hogy kérjen bocsánatot nemzetétől, amiért súlyosan megsértette az örmény népirtást elismerő nyilatkozatával.

A miniszter nem mondta ki, de az NTV török magántelevíziónak adott nyilatkozata azt sugallta, hogy ebben az esetben talán eltekintenének az író bírósági felelősségre vonásától. Egy török törvény hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a nemzet nyilvános megsértését.

Pamukot e törvény alapján fogták perbe, s december 16-án már tartottak is egy tárgyalást a kijelölt isztambuli bíróságon. A bírói testület azonban elnapolta a pert, február 7-re tűzve ki a következő tárgyalást. Egyúttal állásfoglalást kért az igazságügyi minisztériumtól, hogy folytassa-e a pert. Így most Cicek kezében van a döntés, tőle függ, hogy lefújják-e vagy folytatják a büntetőeljárást, amely nagy felháborodást keltett az Európai Unióban.

Az EU számos illetékese figyelmeztette Ankarát, hogy a per lefolytatása, az író megbüntetése visszavetheti Törökország EU-csatlakozási tárgyalásait. Emlékeztették a török kormányt, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága az EU alapvető értékei közé tartozik, s Törökország vállalta, hogy igazodik az európai integrációs szervezet által vallott értékekhez.

Pamuk azt mondta a múlt év februárjában egy svájci lapnak adott nyilatkozatában, hogy egymillió örményt és 30 ezer kurdot öltek meg hazájában, de rajta kívül senki sem mer beszélni erről. Egyrészt az első világháború alatti és utáni örmény népirtásra utalt szavaival, másrészt pedig arra a kíméletlen harcra, amely Törökország délkeleti részén dúlt a nyolcvanas és a kilencvenes években az ottani fegyveres kurd szakadárok és a török hadsereg alakulatai között.

Ankara tagadja, hogy a török hadsereg népirtást hajtott volna végre az örmények ellen az I. világháború alatt és után. Nacionalista körök nagy nyomást gyakorolnak a török hatóságokra Pamuk megbüntetése végett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Megszüntethetik az Orhan Pamuk elleni büntetőeljárást

A török igazságügyi miniszter nem zárta ki hogy az illetékes isztambuli bíróság megszünteti az Orhan Pamuk ismert török író ellen indított büntetőeljárást, amelyben a török nemzet megsértésével vádolják az írót.

MTI Világ

Elnapolták Orhan Pamuk perét

Nacionalista tüntetők csoportja támadt Isztambulban Orhan Pamukra, amikor az ismert török író pénteken megérkezett a török nemzet nyílt megsértése miatt ellene induló bírósági perre, amelyet szinte azonnal elnapolt a bíróság február 7-re.