szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Létezett-e Jézus vagy nem? A kérdés nem egy hitvita tárgya, hanem egy polgári peré, amelyet két egykori iskolatárs vív egymással az olaszországi Viterbo bíróságán.

A ma már hetvenes éveiben járó Enrico Righi és Luigi Cascioli annak idején ugyanabba az egyházi iskolába járt. Righi pap lett, és rendszeresen írt egyházkerülete újságjába. Cascioli viszont harcos ateistává vált, és eltökélt szándéka, hogy bebizonyítsa: a római katolikus egyház kétezer év óta félrevezeti a hívőket Jézus személyével kapcsolatban.

Cascioli persze nem az egyház, hanem annak egy képviselője ellen indított pert. Keresetében azt állítja, hogy Righi, mint az egyház szolgája, két olasz törvényt is megsértett. Az egyik vád: "a nép hiszékenységével való visszaélés", a másik pedig "személyek felcserélése".

A felperes szerint ugyanis az egyház Jézus alakját egy I. századbeli, a rómaiak ellen küzdő zsidó harcos, Gamalai János személyére építette fel. Cascioli könyvet is írt e témában Krisztus meséje címmel, amelyben leszögezi: Jézus, mint történelmi személy, nem létezett. Righinek most ennek ellenkezőjét kell bebizonyítania.

Righit nagyon elkeseríti Cascioli acsarkodása, elvégre egyívású srácok voltak, más kérdés, hogy később mindketten más utakra léptek. De azért felveszi a kesztyűt, és állítja: számos bizonyítéka van Jézus létezésére, köztük történelmi szövegek. Megpróbálta ugyan a viterbói bírót rávenni, hogy ejtse az ügyet, de nem sikerült.

Amivel a törvény őre került kínos helyzetbe, mert neki kell eldönteni a két marakodó öreg között, hogy létezett-e a kereszténység megalapítója. Cascioli mindenesetre tudja, hogy az esélyek nem mellette szólnak egy katolikus Olaszországban. "Isteni csoda lenne, ha én győznék" – mondta az ateista, paradox derűvel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Mel Gibson jól keres Jézus Krisztuson – a legjobban fizetett, legmenőbb sztárok listája

A Forbes Magazin közzétette idei sztárrangsorát, amelyet az elmúlt 12 hónapban megszerzett jövedelem, valamint a média különböző ágazataiban való szereplés alapján állítottak össze. Az első helyet (méghozzá úgy, hogy valamennyi kategóriában az élen végzett) Mel Gibson színész-rendező szerezte meg, akinek Jézus Krisztus szenvedéseit kegyetlen naturalizmussal bemutató Passió című filmje legalább150 millió dollár bevételt és mérhetetlenül sok média-megjelenést hozott.

Kult

Hamisítvány a Jézusra utaló "régészeti lelet"

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

hvg.hu Világ

Izraelben megtalálták a legrégibb keresztény templomot?

Izraelben szenzációszámba menő régészeti leleteket találtak a meggidói börtön területén. Az archeológusok szerint a Közel-Kelet, de talán az egész világ legrégebbi keresztény templomára bukkantak, épen maradt mozaikpadlóval, görög nyelvű feliratokkal. A hvg.hu tudósítója Jotham Teferrel, az ásatások vezetőjével beszélgetett.

Fókuszban

Hogyan szavazna Jézus?

A hit nem ad felmentést a gondolkodás alól - mondták egybehangzóan teológusok, lelkészek, keresztény politikusok egy...

Kovács Andrea (hvg.hu) Média

Jézus Krisztus kommunikátorai

„Az internet is utat nyithat Isten felé.” – nyilatkozta nemrég John Patrick Foley érsek, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának elnöke. A keresztények és egyházaik is haladnak korral. Felekezetre való tekintet nélkül.

MTI Tech

Vita Jézus kereszthalálának okáról

Jézus Krisztus halálát valószínűleg a tüdejébe jutott vérrög - vagyis tüdőembólia -, s nem a fulladás és a keresztre feszítés okozta vérveszteség – véli egy izraeli kutató, aki ezzel heves ellenkezést váltott ki az eddigi elmélet híveinek körében.

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók