szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét mérgező anyag került egy kínai folyóba, de a hatóságok szerint ezúttal nem fenyegeti semmilyen veszély a lakosságot. Három hónap alatt ez már a harmadik szennyezés.

Január 4-én kadmium került egy öntödéből a Hsziang-folyó vizébe Hunan tartomány területén. Ez a kémiai elem – amelyet az ipar gyakran használ ötvözetek készítésére és korrózióvédelemre – rákkeltő hatású, és súlyos idegbántalmakat okozhat.

A Hsziang-folyó látja el ivóvízzel a hatmilliós tartományi székhelyt Csangsát (Changsha) és a vele szomszédos, 700 ezres Hsziangtan (Xiangtan) várost. A korábbi esetektől eltérően ezúttal nem szüntették be az ivóvízellátást. A hatóságok szerint a mostani szennyeződés nem veszélyezteti a lakosság egészségét, mert időben felfedezték, és olyan anyagokat szórtak a folyó vizébe, amelyek semlegesítik a kadmium mérgező hatását. Megnyitottak egy duzzasztógátat is, alaposan felhígítva a szennyeződést a folyó vizében.

Három hónapon belül ez már a harmadik súlyos folyószennyezés Kínában. Nagy mennyiségű benzol került novemberben az ország északkeleti részén a Szunghua (Songhua) folyóba, kevéssel később pedig a Pejcsiang (Beijiang) folyó szennyeződött a déli Kuangtung tartomány területén.

A vágtató iramú ipari fejlődés árnyoldalaként Kínában viszonylag gyakori az élővizek és általában a természeti környezet veszélyes szennyeződése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A kínai benzolfolt elérte az Amurt

A szennyezett víz péntek délután éri el az Amur orosz-kínai határszakaszán lévő első települést, Nyizsnyeleninszkojét, amely a zsidó autonóm körzetben van.

MTI Világ

Elérte Habarovszkot a kínai benzolfolt

Elérte Habarovszk városát a Kínában novemberben történt benzolszennyezés hatalmas kiterjedésű foltja – közölte az orosz tudományos akadémia helyi tagozatának vegyi analitikai laboratóriuma.

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit