szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán levette több nukleáris központjának pecsétjeit kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek jelenlétében, és a létesítményekben újraindult a kutatómunka.

A központok zárlatának feloldását teheráni sajtókonferenciáján jelentette be Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője. Elmondta, hogy a NAÜ illetékesei hétfő éjjel adtak felhatalmazást a pecsétek eltávolítására. Az iráni illetékes hangsúlyozta, hogy kizárólag a kutatómunkával foglalkozó központokról távolították el a pecsétet, és ezek a létesítmények újrakezdték a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos kutatásaikat.

Szaidi hangsúlyozta, hogy Irán nem újítja fel a nukleárisfűtőanyag-gyártást, azt a folyamatot, amely magában foglalja az urándúsítást is. "Amit újrakezdünk, az kizárólag a kutatás területére vonatkozik, semmi többre" - mondta az illetékes, hozzátéve, hogy a nukleáris fűtőanyag gyártásának felfüggesztése továbbra is érvényben marad.

A kedden bejelentett intézkedés várhatólag növeli a nyugati országok részéről Iránra nehezedő nyomást. Ezek korábban felszólították Teheránt, hogy szüntesse be mindenfajta nukleáris tevékenységét, amíg nem jön létre megállapodás atomprogramjáról. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője kedden Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a nukleáris fütőanyaggal kapcsolatos kutatómunka felújítása az Európai Unióval kötött párizsi megállapodás megsértését jelenti.

Magas rangú amerikai, német és brit tisztségviselők hétfőn bírálták Iránt nukleáris tevékenysége felújításának bejelentett szándéka miatt. Washington meggyőződése szerint Irán atomfegyverek előállítására törekszik. Irán cáfolja ezt, mondván, hogy atomprogramja elektromos áram előállítására korlátozódik. A NAÜ felszólította Iránt, hogy szüntesse be nukleáris tevékenységét, amíg az atomprogramjának kiterjedésére vonatkozó bizonyos kérdésekre nem sikerül megnyugtató választ kapni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az iráni elnök gyilkosság bűnrészese?

Mahmúd Ahmadinezsádnak egy nemrég felbukkant hír szerint köze volt a teheráni titkosszolgálathoz, s részese volt egy hármas politikai gyilkosságnak is jó néhány évvel ezelőtt, amikor a Forradalmi Gárda tagja volt.

Hét nap

IRÁNI ATOMFEJLESZTÉS

Teherán vasárnap bejelentette, hogy az uránércből nyers uránt kiválasztani képes berendezést fejlesztett ki saját...

MTI Világ

Az iráni elnök Ariel Saron halálában bízik

Ariel Saron halálában bízik Mahmúd Ahmadinezsád - vált ismertté az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentéséből. A pápa a békéért könyörög, de Saron nevét nem említi. A jeruzsálemi orvosok eközben a kormányfő megmentéséért küzdenek.

MTI Világ

Irán nem enged, felújítja kutatásait

Irán hétfőn felújítja a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait - erősítette meg a teheráni kormány szóvivője. Teherán korábban közölte: a dúsítást mindenképp saját területén kívánja végrehajtani.

Világ

Irán ragaszkodik az urániumdúsításhoz

Irán ragaszkodik az urániumdúsításhoz saját területén, és csak akkor veszi fontolóra az Oroszországban végzendő dúsítás ajánlatát, ha a moszkvai ajánlat nem zárja ki az iráni dúsítást - közölte hétfőn Teheránban az iráni kormány szóvivője.

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik