szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A túlnyomórészt albánok lakta Koszovó Szerbia határain belül maradna, de magas fokú autonómiát élvezne, a tartomány jövőjéről folyó tárgyalásokon előterjesztett szerb kormánykoncepció szerint.

A szerb elképzelés értelmében a szakadár tartományban élő szerb kisebbség, amelynek aránya becslések szerint jóval tíz százalék alá csökkent, az albán autonómia ellenére a tartomány nagy területeit ellenőrizné.

A szerbek saját közigazgatási egységekre tartanak igényt a tartomány északi, keleti és középső körzeteiben - tűnik ki a hivatalos szerbiai tárgyalási célokból. A tartomány déli és nyugati részében fekvő Prizren és Pec jelentős középkori ortodox kolostorait "szerb Koszovóhoz" csatolnák, bár ezeken a vidékeken gyakorlatilag nincsenek szerbek. Ezen túlmenően a szerb ortodox egyház egész Koszovóban visszakapná a második világháború után a kommunisták által kisajátított földbirtokait.

Bár a szerb közigazgatási egységek nem képeznének összefüggő területet, intézményesen mégis össze lennének kötve egymással, és szoros kapcsolatokat ápolnának Belgráddal. A belgrádi elképzelés szerint a szerbek saját területeiken maguk határoznák meg az oktatás, a rendőrség, a közlekedés, a területrendezés és a bíróságok működésének szabályait.

A Koszovó jövőjéről kialakított hivatalos belgrádi elképzelés ellentétben áll az albán többség koncepciójával. A koszovói albán kormány több ízben világossá tette, hogy az albánok számára kizárólag a korlátlan függetlenség jöhet szóba, a szerb kisebbség jogainak tiszteletben tartása mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Zavargásokra készülnek Koszovóban

Zavargásokra készülve hadgyakorlatot tartottak a NATO-erők Koszovóban csütörtökön, a szerbiai tartomány jövőjét eldöntő tárgyalások közeledtével.

MTI Világ

Megkezdte a Koszovó jogállásáról szóló tárgyalásokat az ENSZ

A Koszovóért folytatott, időnként fegyveres, néha békés szerb-albán küzdelemben a második csatát nyerték a szakadár albánok azzal, hogy a Biztonsági Tanács engedélyezte a tárgyalások megkezdését az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány jövőbeni jogállásáról.

MTI Világ

Több ezren tüntettek Koszovóban szerbek megölése miatt

Több ezer szerb tüntetett hétfőn Koszovóban két honfitársuk meggyilkolása miatt. "A szerbeket sorban legyilkolják" - hangoztatták a tüntetők a Gracanicában, Strpcében és Kosovska Mitrovicában lezajlott békés megmozdulásokon.

Világ

Koszovói autonómia, függetlenség nélkül

A nemzetközi közösség még sokáig Koszovóban marad, bármi legyen is a tartomány státusáról folytatott tárgyalások kimenetele - közölte az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottja.

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják