szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi megállapodást szeretne tető alá hozni a brit kormányfő az iráni atomprogram ügyének az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé tárásáról, miután Teherán a nyugati bírálatokkal dacolva a héten felújította a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait.

Tony Blair a brit törvényhozásban szerdán beszélt erről, miután egy képviselő azt tudakolta: miként biztosítaná London, hogy az Iránnal szemben foganatosítandó bármely jövőbeni fellépés hatásos legyen, tekintve a nemzetközi szankciók eddigi vegyes sikerét.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy először megállapodást kell tető alá kell hozni az iráni atomdossziénak az ENSZ BT elé tárásáról, amit a brit kormányfő valószínűnek tart. Ezután kell dönteni a foganatosítandó intézkedésekről - mondta a politikus, hozzátéve, hogy "nyilvánvalóan semmilyen intézkedést nem zárható ki".

Blair nem titkolta mélységes megdöbbenését az iráni döntés felett, amelyet nagyon komolynak nevezett. Felidézte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábban utalt az iráni atomdosszié BT elé vitelének eshetőségére, de letett róla, mert Teherán beleegyezett a nukleáris tevékenység leállításába.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszterei az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Javier Solanának a bevonásával várhatóan csütörtökön Berlinben vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek az iráni uránkutatás felújítása miatt. A három ország két éven át tárgyalt az ázsiai országgal, megpróbálva rávenni Teheránt uránátalakító és -dúsító tevékenységének leállítására.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jogosult arra, hogy szankciókat rendeljen el Irán ellen. A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atombomba előállítására törekszik, amit Teherán cáfol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az iráni elnök gyilkosság bűnrészese?

Mahmúd Ahmadinezsádnak egy nemrég felbukkant hír szerint köze volt a teheráni titkosszolgálathoz, s részese volt egy hármas politikai gyilkosságnak is jó néhány évvel ezelőtt, amikor a Forradalmi Gárda tagja volt.

MTI Világ

Irán újraindította urándúsítási kutatásait

Irán levette több nukleáris központjának pecsétjeit kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek jelenlétében, és a létesítményekben újraindult a kutatómunka.

MTI Világ

Irán nem enged, felújítja kutatásait

Irán hétfőn felújítja a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait - erősítette meg a teheráni kormány szóvivője. Teherán korábban közölte: a dúsítást mindenképp saját területén kívánja végrehajtani.

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.