szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

C csoport

Bár nincs tudomásunk róla, hogy készült volna felmérés arról, hogy a közönség a világbajnokság melyik csoportjának küzdelmeire váltja meg legnagyobb lelkesedéssel a jegyet, mégsem jelent túl nagy rizikót azt állítani: a C csoport az elsők között van, ha nem mindjárt az élen. A labdazsonglőr argentinok, a játék nagymestereinek számító, de rapszodikus természetű szerbek, a csodálatosan iskolázott hollandok és az afrikai újhullám legfigyelemreméltóbb játékosait adó Elefántcsontpart (amely a vb-k állandó résztvevőjének számító, s a Barca zseniális támadóját, Samuel Eto’o-t soraiban tudó Kamerunt előzte meg a selejtezők során) biztosan parádézni fog a hamburgi és a frankfurti összecsapásokon.

Az Albiceleste játékosai a legutóbbi vb-n szerzett óriási tanulsággal a tarsolyukban érkeznek Németországba. Ott esélyesként léptek pályára, de nem jutottak túl a csoportküzdelmeken, hiszen az argentin sztárok erejéből csak döntetlenekre futotta az alacsonyabban jegyzett ellenfelekkel szemben. Ráadásul most – bár sok játékosuk szerepel európai klubokban – akklimatizációs problémákkal egyedül nekik kell megküzdeniük. Ez kiegyenlíti az erőviszonyokat, a csoportból így gyakorlatilag bármelyik két csapat továbbléphet, s nagyon fogjuk sajnálni azokat, amelyek nem juthattak tovább.

A FIFA világranglistáján Hollandia meglepő módon megelőzi Argentínát, az európai csapat a 3., a dél-amerikai 4., mint ahogy az újonc Elefántcsontpartot is előbbre rangsorolták, mint Szerbia és Montenegrót (előbbi 41., utóbbi 47.). Ha ezek a számok pontosan tükröznék az erőviszonyokat, akkor nagyon igazságtalan volna a vb csoportbeosztása, de a valóság sokkal árnyaltabb, mint amit a hivatalos mérkőzéseken elért eredmények alapján kialakított rangsor megmutathat.

A játékosok, akikre figyelni érdemes

Az argentin válogatott. Crespo
(9) nagy napjai jönnek
© AP
Hernan Crespo (ARG) Az idén 31 éves befejezőcsatár egy káprázatos csapat talán legfényesebb és legmagasabban álló csillaga. Pedig nem könnyű kitűnni olyan játékosok közül, mint Juan Roman Riquelme, Roberto Ayala, Juan Pablo Sorin, Pablo Aimar vagy a legifjabb és mostanában leginkább ajnározott sztár Lionel Messi. Crespo azonban mindannyiuknál sokkal jobban tud valamit, ami megkülönböztetett figyelmet és elismerést szerzett számára. Bárhonnan, bármikor, bárkinek s szinte bármilyen helyzetből képes gólt lőni. Karrierje egyenletes ívben emelkedett. Hazájában az egykori zseniális világbajnok játékos Daniel Passarella protezsáltjaként került a River Plate csapatába, ahol három eredményes szezont töltött el, s bekerült a válogatottba is. Ezután 1996-ban települt át Olaszországba, az akkor éppen szárnyaló FC Parma csapatába, ahol 28 gólt termelt egy szezonban, s igen sokat tett, hogy megnyerjék az UEFA Kupát. A következő állomás Róma, az SS Lazio volt, ahová az anyagi gondokkal küszködő klub vezetői afféle megmentőként hozták. Nem maradt adós a gólokkal, 26-ot vágott 32 meccs alatt. De a 20 millió euró, amit az Internazionale fizetett érte, még ennél is többet ért. Rá egy évre az éppen nagybevásárlást tartó Chelsea szerezte meg 24,25 millió euróért, de a csatár képtelen volt megszokni Londont, így visszatért Itáliába, ahol az AC Milan vette egy évre kölcsönbe. A piros-feketékkel a BL-döntőig menetelt, ahol két gólt is lőtt a végül mégiscsak nyertes Liverpoolnak. A következő szezon ismét a Chelsea stadionjában találja, ahol a szezon első felében 7 gólig jutott. Crespo az 1996-os olimpiai játékok gólkirálya volt, most tíz évvel később jó esélye van, hogy valami hasonlót érjen a világbajnokságon.

Drogba repül. Háló közeli állapot
© AP
Didier Drogba (CIV)
Már hozzászoktunk, hogy Afrikából nagyszerű csapatok érkeznek a világbajnokságra. Elefántcsontpart együttese is alighanem a közönségkedvencek közé fog kerülni, hiszen a csapatot remek, vagy egyenesen kivételes képességű labdarúgók alkotják, akik európai nagycsapatokban sajátíthatták el a foci magasiskoláját. A mostani sikernek, a világbajnoki bemutatkozásnak  alapját azonban mégis az teremtette meg, hogy Jean-Marc Guillou vezetésével Abidjan mellett létrehoztak egy futball-akadémiát amely olyan játékosokat termelt ki, mint Aruna Dindane, Kolo Toure vagy Didier Zokora. A csapat, amelyet az igen magasan jegyzett edző Henri Michel vezet, egy olyan támadóra, Didier Drogbara is számíthat, akinek alig van párja. Magas, gyors, erőszakos, kiválóan képzett és sokkal előbb tudja, hogy a gólszerzéshez hová kell helyezkednie, mint azt a védők legtöbbjében csak halvány gondolatként megjelenne. Drogba a francia első osztályban lett nemzetközileg jegyzett sztár. Először a Le Mans, aztán a Guingamp, majd a nagy ugrás, a Marseille következett. A dél-francia csapattal remekül szerepelt a BL-ben, majd onnan kiesve az UEFA Kupában egészen a döntőig masírozott, s nemzetközi teljesítményét 11 egy góllal fejezte be a 2003/2004-es idényben. Ez elég meggyőző volt ahoz, hogy a Chelsea 45 millió dollárt fizessen érte. Drogba azóta Európa alighanem legerősebb klubcsapatának támadója. Nagy kérdés, hogy a nemzeti válogatottban mire lesz képes.

Zsigics a közönséget tüzeli.
Két méter boldogság
© AP
Nicola Zsigics (SCG)
Ugyan a szerbeket Mateja Kezsman góljai juttatták ki a vébére, a csapatból a torna igazi felfedezettje mégis Nikola Zsigics lehet. A kosaras termetű (202 cm magas), hazájában csak szerb Jan Kollerként emlegetett játékosra Európa játékosügynökei a Crvena Zvezda-AS Roma mérkőzésen figyeltek fel, ahol Zsigics két góllal – az egyik szépségversenybe illő találat volt – terhelte meg a római vörösök hálóját. Azóta az angol West Ham 7,1 millió fontos ajánlatot tett a Zvezda asztalára, a klubvezetés azonban elutasította, hogy bármennyiért is eladja a csatárt. Jelenleg már az Arsenal és a Liverpool is hajt a játékos aláírásáért, Sztojkovics klubelnök azonban csak a hazai bajnoki cím és a kupagyőzelem után szeretné áruba bocsátani legértékesebb portékáját. Ha minderre a vébé után kerülne sor, esetleg néhány válogatottbeli Zsigics-gól után, talán még feljebb srófolhatja az árát. Erre jó esélye van, ugyanis óriási termete, és magas súlypontja ellenére nem csak fejjel veszélyes, ráadásul kifejezetten jól bánik a labdával. A védők valószínűleg már jó előre rettegni fognak tőle, ami viszont teret nyithat a csapat másik gólvágója, Kezsman számára.

Kuyt sztárnak készül.
Mosoly szünet
© marvin.nl
Dirk Kuyt (HOL)
A holland válogatott tömve van nemzetközileg jegyzett sztárokkal, akikből igen széles taktikai repertoár mellett csiholhatja ki az egykori csatárzseni Marco van Basten a legjobb teljesítményt. Az Oranjét ugyanis a fiatalabb, a legjobb korban lévő és a tapasztaltabb játékosok optimális keveréke alkotja, akikkel a szövetségi kapitány igen messzire juthat. Persze, ha képes lesz továbblépni a halálcsoportból. Hogy a főszerepet a legnagyobb sztárok Ruud van Nistelrooy, a kapitány Phillip Cocu, Arjen Robben, Wesley Sneijder vagy Rafael van der Vaart játsszák-e, vagy az új hullám tagjai, élükön Dirk Kuyttal, Hedwiges Maduroval és Vennegor of Hesselinkkel, az ma még nem látható. Mi azonban arra fogadunk, hogy Kuyt lesz a vb nagy holland felfedezettje. Már amennyire a Feyenoord 26 éves támadóját fel kell fedezni, hiszen tavaly hazájában őt választották az év játékosának, s nagy klubok állnak sorba, hogy leigazolhassák. A csatár karrierje akkor kezdett felfelé ívelni, amikor az Utrechttől (ahol 1998-tól játszott) leigazolta a Feyenoord, tekintettel a 2002/2003-as idényben termelt 20 góljára. Ezt új klubjában megismételte, majd a következő idényben már 29 találatig jutott, s a nemzetközi porondon is remekül szerepelt. Kuyt ma kétségtelenül a holland futball legnagyobb pénzügyi ígérete (hogy focizni tud, az már régen világos), akit a világbajnokság után minden bizonnyal be is fognak váltani.

D csoport (Oldaltörés)

Amilyen kíméletlenül keménynek tűnik a C csoport, olyan langyosnak látszik a D. Első pillantásra a portugál és a mexikói csapat továbbjutását semmi sem fenyegeti, de a képlet azért nem ilyen egyszerű. A portugálok komoly játékerőt képviselnek a minden bizonnyal válogatott szerepléseit most lezáró, s a finálét nyilván parádésra tervező Figoval, a fiatal és ragyogó Cristiano Ronaldoval, illetve Pauletaval és Decoval. Mexikó pedig amellett, hogy az egyik legtapasztaltabb vb-döntő résztvevő a maga nem kevesebb, mint 12 tornaszereplésével, csapatát is jó formában tudhatja. Mi több, Jared Borgetti (az angol élvonalban szereplő Bolton Wanderers támadója) lőtte a legtöbb gólt a selejtezők során az egész világon. Angola esélyét az jelentheti, hogy játékosai közül a legtöbb éppen Portugáliában kergeti a labdát, ami igen értékes tapasztalatokat jelenthet számukra. Előállhat ugyanis a négy éve a szenegáli-francia összecsapáson megtapasztalt effektus, hogy a sokkal gyengébbnek vélt csapat ellenfele minden gondolatát ismerte, így képes volt az eredményes helytállásra. A csoport negyedik csapata Irán, amelyben néhány Bundesligában edződő játékos jelenti az igazi veszélyt az ellenfelek számára. Ha sikerül akárcsak egy pontot is elcsípniük a két erős csapattól, az Angola ellen játszott utolsó mérkőzés sorsdöntő lehet a csoport végeredménye szempontjából A FIFA világranglista, amelyen Mexikó a 7-ik, Portugália a 10-ik, Irán a 19-ik és Angola a 62-ik csak egy valószínű sorrendet jelez, de biztos befutóra itt is csak a merészek fogadhatnak. A csoport mérkőzéseit Gelsenkirchenben és Kölnben játsszák.

Fonseca a közönségnek
tapsol. Hit a győzelemben
© lacronica.com
Francisco Fonseca (MEX) A Kikin becenévre hallgató, s 27-ik életévét idén októberben betöltő csatár alig pár éve tűnt fel a mexikói elitfutballban, de bemutatkozásakor még semmi sem utalt arra, hogy valaha is maradandót fog alkotni. A La Pidead csapata 2001-ben igazolta le, s egész szezonban főleg csereként foglalkoztatta. A klub tulajdonosai olyannyira nem láttak benne fantáziát, hogy eladták az UNAM Pumas csapatának, ahol szinte megtáltosodott. A 2003-as bejnokság alapszakaszában, majd a rájátszásban is kiváló teljesítményt nyújtott. A következő szezonban pedig igen nagy szerepe volt abban, hogy a csapat megnyerte a bajnokságot. A következő alapszakasz végén mégis távozott a csapattól, s a Cruz Azul játékosa lett, ahol 81 meccsen 25 gólt szerzett. Fonseca egyik legnagyobb ereje a hit, s az ebből fakadó derű, ami rendkívül népszerűvé teszi mind játékostársai, mind a szurkolók körében. A vb-n éppen ezért nem csak a góljaival, hanem kisugárzásával is jelentősen előre lendítheti csapatát.

Karimi a teheráni mágus.
Varázsolni kell
© AP
Ali Karimi (IRN)
Az iráni Maradonaként emlegetett támadó középpályás nem tölti még be a 28-at a vb idején. Mondhatni, hogy a legjobb játékoskorban és karrierje csúcsán érkezik Németországba. Miután 2004-ben az év ázsiai játékosának választották, megélénkült az érdeklődés iránta. A sajtó elkezdte teheráni varázslónak aposztrofálni, s egyre magasabbra emelkedett az ázsiója. Hamarosan megérkeztek az első igazán komoly kérők, köztük az Atletico Madrid, de Karimi inkább az Egyesült Arab Emírségekbe távozott a Persepolis FC-től, mert nem akart nagyon távol kerülni hazájától. Egy év múlva azonban már visszautasíthatatlan ajánlat érkezett a címére, a Bayern München hívta a soraiba, ahol Khodadad Azizi és Ali Daei után a harmadik iráni, aki szerencsét próbál. Már a bemutatkozása is remekül sikerült, hiszen a Bayer Leverkusen elleni Bundesliga mérkőzése (5:2 a bajoroknak) gólpasszt adott Roy Makaaynak, s a Kicker beválasztotta a forduló válogatottjába. Karimi mára a Bayern középpályás sorának megbecsült tagja lett. Az iráni válogatott horvát edzője, Branko Ivankovics alighanem tőle várhatja leginkább, hogy eredményre vezeti a perzsa hadat.

Angolai játékosok ünneplik
a továbbjutást. Akwá (10)
történelmet fejelt
© AP
Fabrice Alcebide Maieco Akwá (ANG)
Az angolai csapat 29 éves kapitányáról és támadásainak legfőbb szervezőjéről azt írja a BBC kommentárja, hogy hatalmas a tekintélye, s bár már nem olyan gyors, mint valaha volt, de igen jó orra van, hogy megérezze, hol kell éppen lennie. A gólszerzésben azonban kiváló segítsége lesz a Benfica szélsője, Pedro Mantorras személyében. Ők ketten igen sok kellemetlenséget okozhatnak bármelyik ellenfelüknek. Ezt megtapasztalhatta Ruanda csapata is, amikor az utolsó selejtezőmérkőzésen, tíz perccel a lefújás előtt Mantorras beadásából Akwá gólt fejelt. S ezzel persze történelmet is csinált, hiszen Angola futballválogatottja történetében először kijutott a világbajnoki döntőre. A BBC arra számít, hogy az angolai csapat maradandó névjegyet hagy maga után, s a csoportküzdelmek befejeztével akár tovább is léphet. A csapat elszántságát jól mutatják Akwá szavai: „Be fogjuk bizonyítani, hogy Angola jelentése nem pusztán olaj, háború és szegénység.”

Cristiano Ronaldo (17) átfűzte
a labdát. Rongylábkirály munkában.
© AP
Cristiano Ronaldo (POR)
Ha manapság akad futballista, akire ráillik a rongylábú jelző, hát a Manchester United madeirai születésű sztárja mindenképpen az. Egy igazi cselgép, aki a vb idején még mindig csak 21 éves lesz, de már évek óta a nemzetközi futball elit egyik legszínesebben ragyogó csillaga. Fiatal játékosként, tisztában lévén extraképességeivel, mindent saját maga akart megoldani. Látszott rajta, hogy a többieket – csapattársakat és ellenfeleket – nem becsüli eléggé. A manchesteri iskolában ahová a Nacional és a Sporting Lisszabon után 12,24 millió font fejében került, aztán volt módja megismerkedni néhány igazi világklasszissal, köztük a menedzser Sir Alex Fergusonnal, akik gyorsan lenyesték tinédzserkori vadhajtásait. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro ma már csaknem kész sztár, s hogy igazán azzá váljon, arra a legjobb helyszín a németországi vb. A nagy alakításra két éve már megvolt a lehetősége hazai közönség előtt, de ott csapatával együtt elbotlott a küszöbön. Most kisebb nyomás alatt talán jobban koncentrálnak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kik lehetnek a labdarúgó világbajnokság sztárjai? (1. rész)

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

MTI Világ

Toppmöller lesz a grúz futballszövetségi kapitány

Klaus Toppmöller lesz a grúz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 2006-tól. A neves német edző alkalmazását a kaukázusi ország futballszövetségének elnöke, Nodar Ahalkaci közölte kész tényként vasárnap, hozzátéve, hogy a szóbeli megállapodást január elején véglegesítik írásos formában is.

Itthon

Futballcsaták és az Eb-pályázat

Se elnöke, se elnöksége a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, miközben május végén be kell adnia a 2012-es futball-Európa-bajnokságra szóló, Horvátországgal közös pályázatát. A korábbi évek politikai beavatkozásai után most belülről jött a puccs - s vele az ígéret, hogy fejlődési pályára áll a sportág. A háttérben azonban gazdasági lobbik harca sejlik fel.

MTI Világ

Futball VB: meghívás a megvert francia csendőrnek

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) meghívta a jövő évi világbajnokság egyik mérkőzésére Daniel Nivel francia csendőrt, akit majdnem halálra vertek német huligánok az 1998-as franciaországi vb-n.

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó