szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkvát keresi fel hétfőn - washingtoni látogatása után - Angela Merkel, az új német kancellár, aki elsősorban az orosz gázszállításokról, az iráni atomjátszmáról, illetve az orosz demokrácia és emberi jogok kérdéseiről tárgyal a várakozások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Merkel és Putyin nem ismeretlenek egymás számára. Az orosz elnök szeptemberi berlini villámlátogatásakor találkozott például Merkellel. A volt NDK-ban felnőtt Merkel jól beszél oroszul, Putyin pedig németül. Putyin az NDK fennállásának utolsó éveiben Drezdában dolgozott a szovjet titkosszolgálat munkatársaként.

A kereszténydemokrata Merkeltől azt várják, hogy elődjéhez, a szociáldemokrata Gerhard Schröderhez képest jottányival nyíltabban foglal majd állást az oroszországi demokráciát, vagy a csecsen problémát érintő kérdésekben. Moszkvában azonban minden jel szerint nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a törekvésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A konzervatívok újra kiálltak Merkel mellett

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a csütörtök estére tervezett "nyolcszemközti" találkozó előtt megerősítette, hogy továbbra is Angela Merkelt, a CDU elnökét akarja kancellárnak.

Hét nap

MERKEL LEVELE

A szokásoktól eltérően nemcsak televíziós beszédben, de az újságokban, fizetett hirdetésként közzétett levélben is...

Hét nap

PUTYIN JAPÁNBAN

Nem sikerült előrelépni a japán-orosz területi vita megoldásában Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden véget ért...

MTI Világ

Hodorkovszkij gratulált Putyin születésnapjához

Vlagyimir Hodorkovszkij elítélt orosz olajmágnás gratulált Vlagyimir Putyin elnöknek 53. születésnapjára, "nyugalmat" kívánva neki az alkotmány szerinti 2008-as visszavonulása után a Kommerszant című orosz liberális lap pénteki számában.

MTI Világ

Merkelt kancellárrá választották

Angela Merkelt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét kedden kancellárrá választották. Ő a második világháború utáni nyolcadik kancellár a Német Szövetségi Köztársaságban, s az első nő a kancellári poszton Németország történetében.

MTI Világ

Brüsszel lieblingje lett Angela Merkel

Valószínűleg a britek utolsó pillanatra tartogatott rugalmassága a 2007-2013-as uniós költségvetésről szombaton hajnalban megszületett brüsszeli megállapodás alapvető magyarázata, valamint minden résztvevőnek az a felismerése, hogy a tárgyalások nem válnak egyszerűbbé azzal, ha elhalasztják őket – írja a Der Spiegel online kiadása.

MTI Világ

Putyin mégis kihagyja Budapestet?

Vlagyimir Putyin elnök budapesti látogatásának időpontja diplomáciai csatornákon egyeztetés alatt áll, döntés még nincs - közölték az orosz külügyminisztériumban.

Interjú

"Ha az embernek Bush és Putyin is ellensége..."

"A demokrácia magvait elvetettük, a csírák előbb-utóbb kihajtanak" - két komoly kudarca ellenére ilyen elégedetten és optimistán összegzi társadalomváltoztató tevékenységének hozadékát Soros György. A milliárdos üzletember 75 éves kora ellenére is fiatalos hévvel dogozik, akkor is, ha ezt sokan rossz néven veszik tőle.

Hét nap

MERKELT BEIKTATTÁK

Kedden elfoglalta hivatalát a háború utáni Németország nyolcadik (egyben első nő) kormányfője, az 51 éves Angela Merkel.

MTI Világ

Háború Dél-Oroszországban: Putyin statáriumot rendelt el

Az orosz belügyminisztérium második embere szerint 80 muszlim gerilla támadt csütörtökön a kabard-balkárföldi fővárosra, és ötvenet már megöltek a biztonsági erők, amelyek tucatnyi tagjukat vesztették el. Kora estére két tűzfészek maradt még Nalcsikban - közölte a helyszínen csütörtökön Vlagyimir Kolesznyikov orosz főügyészhelyettes.

MTI Világ

Feszültség Kostunica és Putyin között

Egy orosz lap szerint azért maradt el Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök moszkvai látogatása, mert a Kreml, amelyet bosszant a belgrádi hatóságok vonakodása a szerbiai orosz gazdasági jelenlét kiterjesztésétől, az utolsó pillanatban lemondta a találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

MTI Világ

Merkel lesz Németország új kancellárja

A német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) vezetői egyetértésre jutottak abban, hogy a legerősebb parlamenti frakció adja egy majdani nagykoalíció kancellárját, ami megnyithatja Angela Merkel kereszténydemokrata jelölt (CDU) előtt a kormányfői poszthoz vezető utat. Erről a ZDF közszolgálati televízió értesült hétfőn délelőtt.

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem