szerző:
MTI

Pristinai tisztségviselők közlése szerint elhunyt Ibrahim Rugova koszovói elnök, akiről már jó ideje tudni lehetett, hogy tüdőrákban szenved.

Halálhírét pristinai diplomáciai források is megerősítették, s hírt adott róla a belgrádi és a pristinai tömegtájékoztatás. A szerbiai albán kisebbség függetlenségi harcának megtestesítőjévé vált 62 éves Rugova szervezetében tavaly állapították meg az orvosok a tüdőrákot. A politikus szeptember 5-én személyesen ismerte el, hogy tüdőrákban szenved, de kijelentette, hogy nem mond le, mivel kulcsfontosságú tárgyalások közelednek a tartomány jövőjéről. 

"Folytatom a munkámat az  elnöki tisztségben. Még keményebben folytatjuk a munkánkat Koszovó függetlenségének elismertetése érdekében" - hangoztatta akkoriban az elnök.   

Jóllehet a tartományi elnök azon fogadkozott, hogy ellátja elnöki teendőit, a betegség bejelentése óta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt: eleinte a nyugat-németországi Landstuhlban működő amerikai katonai kórházban gyógykezeltette magát, az utóbbi hetekben pedig az Urosevac melletti Bondsteel amerikai támaszpont kórházában esett át orvosi vizsgálatokon.

A betegség súlyosbodása miatt az elmúlt hónapokban a pristinai közvélemény és a sajtó figyelmét lekötötte az elnök egészségi állapota, többször keltették halálhírét. Rugova a híresztelésekre rácáfolva néha megjelent a nyilvánosság előtt. Amikor legutóbb, december végén sajtótájékoztatót tartott, betegsége nyomai már szembeötlők voltak, a politikus nagyon lesoványodott és nyilvánvalóan a sugárkezelések miatt teljesen kihullott a haja.

Az utóbbi hetekben Rugova gyakorta mondta le találkozóit a tartományba érkező politikai vezetőkkel,  december 6-án még tárgyalt Pristinában Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, de három héttel később már nem tudta fogadni Gianfranco Fini olasz külügyminisztert. Az utóbbi napokban csak az elnöki hivatal közleményeiből lehetett arra következtetni, hogy a politikus ellátja elnöki teendőit, pénteken még részvéttáviratot küldött Pozsonyba és a pristinai KFOR-központba, együttérzését fejezve ki a Magyarország területén légi balesetben szörnyethalt 42 szlovák békefenntartó és civil tragikus halála miatt.

Az elnök állapotának súlyosbodása miatt a pristinai sajtó egyre gyakrabban találgatta, hogy Rugova halála esetén ki jöhet szóba a politikus lehetséges utódjaként. Számos név merült fel, de a politikai elemzők egyben egyetértettek: Rugova utódját, politikai tevékenységének méltó folytatóját igen nehéz lesz megtalálni, mivel nincs a tartományban olyan tekintélyű és olyan támogatottsággal rendelkező személy, mint a mérsékelt politikát, a tartomány függetlenségéért folytatott békés harcot megtestesítő Ibrahim Rugova.

Halálhíre a lehető legrosszabb pillanatban érkezett a koszovói albán vezetés számára: a jövő héten, január 25-én érdemben is megkezdődnek Bécsben a tartomány jövőbeni jogállásáról szóló státustárgyalások. A pristinai tárgyalódelegációt Ibrahim Rugova vezette volna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szerbia autonómiát adna Koszovónak

A túlnyomórészt albánok lakta Koszovó Szerbia határain belül maradna, de magas fokú autonómiát élvezne, a tartomány jövőjéről folyó tárgyalásokon előterjesztett szerb kormánykoncepció szerint.

MTI Itthon

Magyar katonák indulnak Koszovóba

A most kiutazó katonák a Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force - MLF) szövetségén keresztül a KFOR kötelékében teljesítenek elsősorban békefenntartói feladatot a Balkánon Koszovóban.

MTI Itthon

Magyarország megnöveli csapatait Koszovóban

A jövő NATO-jának gyakrabban kell fellépnie a szövetség érdekeit sértő globális fenyegetésekkel szemben – jelentette ki a külügyi államtitkár a Parlamentben tartott NATO-konferencián.

MTI Világ

Koszovó önálló alkotmányt készít elő

A szerbiai parlament elfogadta a koszovói státustárgyalások belgrádi irányelveit: elutasítják az ENSZ irányítása alatt álló tartomány függetlenségét. A koszovói képviselőház pedig ezzel egy időben döntött arról, hogy hozzálát Koszovó alkotmányának kidolgozásához.

MTI Világ

Zavargásokra készülnek Koszovóban

Zavargásokra készülve hadgyakorlatot tartottak a NATO-erők Koszovóban csütörtökön, a szerbiai tartomány jövőjét eldöntő tárgyalások közeledtével.

Világ

Koszovói autonómia, függetlenség nélkül

A nemzetközi közösség még sokáig Koszovóban marad, bármi legyen is a tartomány státusáról folytatott tárgyalások kimenetele - közölte az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottja.

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

Gázrobbanás repített ki egy férfit az ablakon Solymáron, válságos az állapota

Gázrobbanás repített ki egy férfit az ablakon Solymáron, válságos az állapota

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

Még kitart a nyárias meleg

Még kitart a nyárias meleg

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony