szerző:
MTI

Elérte a hideghullám Törökország keleti részét, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 31 Celsius-fokra esett. Romániában az elmúlt hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet. Ukrajnában több mint 20 ember fagyott meg a hét végén. Egyes lengyel régiókban mínusz 32 fokot, Szlovákiában pedig mínusz 28,4 fokot mértek.

Elérte a hideghullám Törökország keleti részét, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 31 Celsius-fokra esett hétfőre virradó éjszaka Agri városában - jelentette a török média.A szomszédos Erzurum tartományban mínusz 26, míg Karsban, a török-örmény határ közelében mínusz 23 fokot mértek. A sarkvidéki fagyhoz az ország északi és keleti részén a hét végén havazás is párosult, amely 3700 falut elvágott a külvilágtól, s közülük több százban megszűnt az áramszolgáltatás is. Több repülőjáratot töröltek a térségben. Egy fiatal férfi az északi Gümashane tartományban megfagyott a hidegben.

A 12 milliós Isztambulban hétfő hajnalban havazás kezdődött. Több egyetemet bezártak, és a városi hatóságok felfüggesztették a tengeri közlekedést a Boszporusz európai és ázsiai partja, Isztambul két része között. Ankarában legkevesebb nyolcan meghaltak és tizenketten megsérültek, amikor a jeges úton megcsúszott és összeütközött egy városi autóbusz egy közalkalmazottakat szállító busszal. Négy sérült állapota válságos.

Romániában, ahol az elmúlt hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet, hatan fagytak meg. Bákó megyében hárman haltak meg kihűlés miatt, és tucatnyi embert kellett kórházba szállítani a hét végén a fagy okozta sérülések miatt. A szomszédos Buzau és Vrancea megyékben három fagyhalált regisztráltak a hatóságok. Jászvárosban (Iasi) mínusz 25 fokot mértek, a fagy károkat okozott az elektromos vezetékekben, több villamos nem közlekedik. A havazás megbénította a közlekedést Máramaros (Maramures), Beszterce (Bistrita), Szatmár (Satu Mare), valamint Alba, Caras Severin és Neamt megyékben. Észak-Románia több részén a földgáz nyomása a fele volt a normál szintnek. Codrut Seres gazdasági miniszter közlése szerint mindazonáltal nem fenyeget gázhiány, annak ellenére sem, hogy csökkent az Oroszországból importált gáz mennyisége. Románia földgázszükségletének mintegy 40 százalékát orosz importból, a többit saját termeléséből fedezi.

Oroszországban, a Kaukázustól északnyugatra fekvő Krasznodari terület iskoláiban az erős fagyok miatt szünetel a tanítás. Oroszország fekete-tengeri partvidéke gyakorlatilag teljesen a fagy szorításában van, mínusz 20-30 fok közötti hőmérsékleteket mértek, és a havazás a hegyi utakon akadályozza a közlekedést.

A Kaukázuson túli Grúzia középiskoláiban egy napra tanítási szünetet rendeltek el az energiaellátási és fűtési zavarok miatt. Az országban az elmúlt két napban az utóbbi 12 év hidegrekordjait mérték: Tbilisziben mínusz 8-10, a régiókban mínusz 15-20 fokot.

Az észak-oroszországi Kola-félszigeten vasárnap óta heves vihar tombol, nem kevés kellemetlenséget okozva az ott élőknek. A Barents-tenger partvidékén a széllökések ereje elérte a másodpercenkénti 37 métert. A távol-keleti Kamcsatkán, a Viljucsinszkij-vulkán térségében mentőkre vár egy, a hó fogságába esett teherautókonvoj. A meteorológusok erős havazást jósolnak a vidéken a következő két napban, a széllökések ereje eléri a másodpercenkénti 30-40 métert. A teherautókon rekedt 16 emberről, akik már harmadik napja élelem nélkül vannak, a megyei rendkívüli helyzetek bizottsága igyekszik gondoskodni, élelmiszerrel megrakott mentőautók próbálnak a közelükbe jutni. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt keddig törölték a Kolára irányuló légi járatokat.

A Moszkva környéki Podolszkban a csőtörés miatt fűtés nélkül maradt mintegy 12 ezer ember, egy óvoda és egy líceum. A Leningrádi területen az őrszolgálat közben szerzett fagyási sérüléseibe halt bele egy katona, ugyanannak az alegységnek egy tisztjét pedig fagyási tünetekkel kórházba kellett szállítani.

Ukrajnában több mint 20 ember fagyott meg a hét végén a 30 fokos fagyban. Kijev utcáin hétfőn alig lehetett autót látni, mert a motorok felmondták a szolgálatot a rendkívüli hidegben. A meteorológusok szerint Ukrajnában 80 éve nem volt ilyen hideg. Ennek ellenére a lakott területek hőellátásában nincsenek fennakadások.

Mindamellett a rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint az ország nyugati részén villanyáram nélkül maradt 72 település. Ukrajnában január 25-ig szünetel a tanítás az iskolákban, átmenetileg bezártak az óvodák is. Több száz embert szállítottak kórházba fagyási sérülésekkel.

Lengyelországban, ahol egyes régiókban hétfőre virradóra mínusz 32 fokot mértek, 27-en fagytak meg a hét végén, és ezzel 150-re emelkedett az idei tél eddigi halálos áldozatainak száma. Tavaly télen 180-an fagytak meg az országban. A hideg és a folytatódó havazás az ország több térségében akadályozza a köz- és vasúti közlekedést.

Prága belvárosában, a Stefanik híd alatt halálra fagyott egy 46 éves hajléktalan férfi, akinek kihűlt tetemét vasárnap fedezték fel. Csehországban az év kezdete óta többen megfagytak a hidegben: a média több mint tíz fagyhalottról jelentett, de a valóságos szám ennel magasabb lehet.

Szlovákiában, az Árva megyei Ljeszek (Liesek) faluban hétfőre virradóra rekordnak számító mínusz 28,4 fokot mértek. A kelet-németországi Szász-Anhalt tartományban, ahol hétfőn mínusz 20 fok körüli hőmérsékleteket mértek, vasárnap ketten fagytak meg, egy 74 éves asszony és egy 48 éves férfi. Berlinben hétfő reggel a hőmérséklet ugyancsak megközelítette a mínusz 20 fokot, de a legnagyobb hideget, mínusz 30 fokot a kelet-bajorországi Haidmühlében jelezték előre a meteorológusok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Újabb öt ember halt meg a kegyetlen moszkvai hidegben

További öt ember vesztette életét kihűlés miatt Moszkvában az elmúlt 24 órában, miután az orosz fővárost továbbra is szorításában tartja a kegyetlen hideg; fagyási sérülések miatt további 19 embert kellett kórházba szállítani - közölte az orosz mentőszolgálat szombat délelőtt.

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Gázrobbanás történt a Kőbányai úti piacon

Gázrobbanás történt a Kőbányai úti piacon

Vízágyúkkal és páncékosokkal várják a sárgamellényesek tüntetését Párizsban

Vízágyúkkal és páncékosokkal várják a sárgamellényesek tüntetését Párizsban