szerző:
MTI/hvg.hu

Több száz halottja van már a rendkívüli hidegnek Európában. Bécsben mínusz 18 fokra süllyedt a hőmérséklet. Lengyelországban 39-en haltak meg csütörtök óta a hideg miatt. Szlovákiában helyenként csaknem mínusz 28 Celsius-fokos a hőmérséklet. A hideghullám Görögországot is elérte.

Immár öt halálos áldozatot követelt a szokatlanul kemény januári hideg Németországban. A legújabb áldozat egy 63 éves férfi, aki a keleti Brandenburg tartományban egy építés alatt álló, fűtés nélküli házban fagyott meg - közölte kedden a helyi rendőrség. Az ország egyes vidékein újabb mínuszrekordokat mértek ezen a napon, a bajorországi Funtenseeben például keddre virradóra mínusz 36,2 Celsius fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A Rajna-Majna-Duna csatornát lezárták a hajóforgalom elől az erős jegesedés miatt. Az ország nyugati részét kevésbé érintette a hideghullám, bár Frankfurtban mínusz 8, Kölnben pedig mínusz 6 fokra süllyedt a hőmérséklet. A német meteorológiai szolgálat szerint szerdán némi enyhülés várható.

Lengyelország
© AP
A francia főváros, Párizs külvárosában, Joinville-le-Pontban egy hajléktalan holttestére bukkantak keddre virradóra. A férfinek leállt a szívműködése, a mentőknek nem sikerült újraéleszteniük őt.

Az osztrák fővárosban mínusz 18 fokra süllyedt a hőmérséklet. A bécsi metróban egyes pályaszakaszokon - éppen a reggeli csúcsforgalom idején - fel kellett függeszteni a közlekedést, mert a sínek forrasztásaiban kisebb repedések keletkeztek a hidegtől.

Lengyelországban 39-en haltak meg csütörtök óta az országot elérő sarkvidéki léghullám miatt. A fővárosban, Varsóban keddre virradóra mínusz 25 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, míg az ország déli részén mínusz 35 Celsius-fokra. Az idei télen már 160 ember vesztette életét a hidegben. Az elhunytak nagyobb része hajléktalan volt.

Szlovákiában helyenként csaknem mínusz 28 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek keddre virradóra. Pozsonyban mínusz 17, Poprádban mínusz 25,7 fok volt. A leghidegebb hőmérsékletet a Zsolna (Zilina) megyei Ljeszek (Liesek) faluban jegyezték fel, mínusz 27,9 Celsius-fokot.

Romániában a korábbiaknál is hidegebb idő köszöntött be, eddig 16 ember fagyott meg a rendkívüli hidegben. Egy hajléktalan asszony kihűlt testére hétfő este bukkantak a mentők Bákó (Bacau) megyében. Kedd reggel egy 55 éves férfi fagyott halálra Foksány (Focsani) városában. A fekete-tengeri Konstancában három hajléktalan holttestére bukkantak a város parkjában, illetve a pályaudvaron.

Bukarestben a megnövekedett fogyasztás miatt lecsökkent gáznyomás miatt több száz lakos maradt fűtés nélkül. A Distrigaz társaság a fővárosiakat a fogyasztás csökkentésére szólította fel. A hideg kárt tett a villanyvezetékekben is, ami miatt Bukarest több negyedében volt kisebb áramkimaradás. Románia keleti részében fekvő Vaslui megyében megbénult a tömegközlekedés a mínusz 24 Celsius-fokos hőmérséklet miatt. A térségben az iskolák zárva maradtak. Meteorológusok szerint csütörtöktől várható a fagy enyhülése.

Ukrajnában 26 ember fagyott meg hétfőn a rendkívüli hidegben. A Krím félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek a közelgő hideghullám közeledtére, ami a meteorológusok szerint akár mínusz 25 Celsius-fokos hideget is hozhat a térségbe.

Máshol se jobb (Oldaltörés)

Az orosz fővárosban, Moszkvában a múlt heti mínusz 31-hez képest enyhült a fagy, már "csak" mínusz 14-et mértek, azonban a rendkívüli energia-fogyasztás továbbra is megterhelést jelentett a város ellátórendszerére. Egy ember halálra fagyott, további ötven fagyási sérüléseket szenvedett. Orosz egészségügyi szakemberek elmondták, hogy az emberek nem a télnek megfelelően öltöznek, nem viselnek, sapkát, sálat és kesztyűt. További problémát okoz a túlzott alkoholfogyasztás.

Törökországban közel nyolcezer települést vágott el a külvilágtól a hó. Bezárták az iskolákat, akadozik a légi közlekedés. Az elmúlt két nap rendkívüli havazása miatt hivatalosan adatok szerint legalább négyszáz baleset történt, hatan meghaltak, 33-an megsérültek. A rendkívül heves szél helyenként elérte az óránkénti 50-70 kilométeres sebességet, ami miatt megszakadt a kompforgalom Isztambul európai és ázsiai fele között.

A hideghullám Görögországot is elérte, kedden a mindenkori legnagyobb áramfogyasztást mérték itt. Erős havazás és heves szélrohamok csaptak le az országra hétfőn este, az északi területen a hőmérséklet helyenként mínusz 20 fokig csökkent. A rendkívüli időjárás fennakadásokat okozott a közúti hálózatban, beleértve Athént is. Több tucat autós rekedt az Athént Szalonikivel összekötő autóúton az északon fekvő Tembi közelében. Lezártak több, belföldi forgalmat lebonyolító repülőteret is. Athén északi külvárosaiban, továbbá az ország középső és északi részein bezárták az iskolákat is. Kefalónia szigetén megszűnt az áramszolgáltatás, és áramellátási zavarok voltak Athéntól északra is.

Az Égei-tengeren viharba került és elsüllyedt egy kambodzsai zászló alatt hajózó, Törökországból Romániába tartó teherhajó. A 16 fős - török, román és azerbajdzsáni - legénységből 14-et sikerült kimenteni kedd estig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Európa-szerte hideg van, sokan megfagytak

Elérte a hideghullám Törökország keleti részét, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 31 Celsius-fokra esett. Romániában az elmúlt hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet. Ukrajnában több mint 20 ember fagyott meg a hét végén. Egyes lengyel régiókban mínusz 32 fokot, Szlovákiában pedig mínusz 28,4 fokot mértek.

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Mennyi mindenre elég lehet 100 lóerő: apró méregzsák a Hyundaitól

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon